3 Mayıs 2024 Cuma

Milletvekilinin ziyaret talebi nedeniyle sanatçı Masatçı açık hapishaneye alınmıyor

Şakran Kadın Hapishanesi'nde tutuklu oyuncu Nazlı Masatçı'nın açık hapishaneye geçiş talebi, milletvekili Barış Atay'ı kendisini ziyareti, siyasi davalara bakan avukatların görüşüne gitmesi ve gönderilen arkadaş mektupları sakıncalı bulunarak reddediliyor.
OHAL kararnamesi ile kapatılan Yenikapı Tiyatrosu oyuncusu Nazlı Masatçı, oynadığı rolden dolayı "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla aydığı 1 yıl 6 aylık cezasının kalan bir yılını açık hapishanede geçirme isteği her seferinde reddediliyor. Ocak 2019'dan beri Şakran Hapishanesi'nde olan Masatçı, yasal hakkı gereği açık hapishaneye geçmek için hapishaneye verdiği dilekçeler de ortadan kayboldu.
 
Mezopotamya Ajansı'ndan Sevda Aydın'ın haberine göre; Masatçı'nın avukatı Canan Uçar, müvekkilinin artık yatmadan, denetimli serbestlik tedbiriyle çıkma hakkı olmasına rağmen engellendiğini söyledi.
 
'MAZGALDAN UZATILAN TEBLİGATIN İÇİ BOŞ ÇIKTI'
 
Avukat Uçar, "Müvekkilim aldığı cezanın denetimli serbestlik ve açık cezaevi infaz hakkını kullanmak istiyor. Bu konuda Cezaevi Gözlem Kurulu örgütle bağını kestiğine dair olumlu bir görüş vermesi gerekiyor. Oysa Masatçı örgüt üyeliğinden yargılanmadı, propagandadan yargılandığı için bir bağlantı iddiası yersiz. Dolayısıyla örgütle bağı hiç olmamış bir kişinin örgütle bağının kesildiğini raporlamak da mümkün değil. Buna rağmen oluşturulan kurul, gecikmeli olarak Nazlı Masatçı'yla bir görüşme yapıyor" dedi.
 
BARIŞ ATALAY'IN ZİYARETİ SORUN!
 
Kurulun görüşmede Nazlı Masatçı'ya, milletvekili Barış Atay'ın ziyareti sorulduğuna dikkat çeken Uçar, "Barış Atay'ın HDP'li vekil olmasından dolayı ziyaretini sorun olarak görmüşler. Nazlı'yı ziyaret eden avukatları da görüşmede sorun olarak önüne koymuşlar. Nedenini ise gelen avukatlardan bazılarının siyasi davalara bakması olarak belirtmişler. Dışarıdan bir kadın arkadaşının yazdığı mektubu da yine sorun olarak görülmüş. Bunun gibi bahsi bile çok komik gelen gerekçelerle ret kararı verdiklerini söylemişler. Bu kararı kendisine tebliğ edilmesini istemiş müvekkilim. Kısa bir süre sonra koğuş kapısından bir tebliğ uzatılıp imzası istenmiş, imza attıktan sonra belgeyi açtığında içinde gerekçeli kararın olmadığını fark etmiş" diye belirtti.
 
'KURUL ZORLAMA BAHANELERLE RET KARARI VERİYOR'
 
Masatçı'nın uzun süren bir ısrardan sonra gerekçeli kararı alabildiğini belirten Uçar, aynı karara kendisinin de birçok kurum arasında mekik dokuyarak ulaştığını ve kararı inceledikten sonra ilgililere itiraz dilekçesini verdiğini söyledi.
 
Konuyla ilgili yaptıkları başvuru dilekçelerinin hapishanede kaybedildiğini, ilgili idareciler hakkında suç duyurusunda bulunacağını sözlerine ekleyen Uçar, kurulun zorlama bahanelerle ret kararı verdiğini dile getirdi.
 
'MASATÇI'NIN HERHANGİ BİR ÖRGÜTLE İLGİSİ YOK'
 
Uçar, "Nazlı'nın herhangi bir örgütle bağını bulamayan kurulun, dik duruşu, hayata bakışı, bekledikleri pişmanlığı göstermemiş olması nedeniyle durumdan vazife çıkarmasına sebep oluyor herhalde. Bizim açık cezaevine geçiş için bu ısrarı göstermemizin nedeni Nazlı'nın kaldığı yerde yaşadığı bir sorundan kaynaklanmıyor. Aynı yeri paylaştığı insanlarla gayet iyi bir ilişkisi var. Bu konudaki ısrarımız sadece var olan bir hakkın bu kadar keyfi gerekçelerle engellenmesi" diye belirtti.
 
'DAYANIŞMAYLA AŞILIR'
 
Nazlı Masatçı'nın ağabeyi Orçun Masatçı ise tutuklama sürecindeki hukuksuzlukları hatırlatarak, kardeşinin açık cezaevine geçmesini engelleyen gerekçeli kararın da başlı başına hiciv konusu olduğunu ifade etti. Hapishane yönetiminin keyfi uygulamalarla engellediği açığa geçme hakkı itirazlar ve ret kararlarıyla tıkanmış göründüğünü anlatan Masatçı, "Bu tıkanıklığın sanatçıların dayanışmasıyla, seyircinin sahiplenmesiyle ve bu süreci işletenlerin ne yaptıklarını fark etmeleriyle aşılacağını düşünüyorum" dedi.
 
'KOĞUŞ ARKADAŞLARIYLA OYUN HAZIRLIYOR'
 
Nazlı Masatçı'nın tiyatro eserleri, Dileklerarası Genç Yetenek Ödülü, Lions Tiyatro Ödülleri ve Rotary Tiyatro Ödülleri'nde En İyi Oyun ödülünü aldı. Hapishaneye girmeden 3-4 ay önce Tiyatro gazetesi tarafından verilen Anadolu Tiyatro Ödülleri'nde Yılın Tiyatro Emek Ödülü'nü aldı. En son Türkiye'nin en önemli tiyatro sanatçılarından Cezmi Baskın'la birlikte "Picasso Lütfen" adlı oyunu çalışıyorlardı.
 
Masatçı şimdi koğuşunda tiyatro öğrencisi Gizem Gedik'in de aralarında olduğu 15 kişilik bir tiyatro ekibiyle yeni oyun hazırlığında.