30 Nisan 2024 Salı

Metal işçileri haberleri sosyal medyadan takip ediyor

BİSAM, Covid, Medya ve Ekonomi Politikaları Raporunu yayınladı. Rapora göre; sosyal medya işçilerin birincil haber kaynağı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM), Covid, Medya ve Ekonomi Politikaları Raporunu yayınladı.

Otomotiv, ana metal, elektrikli teçhizat üretimi, metal eşya sanayi işkollarında örgütlü olan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 1068 metal işçisi ile yapılan anketin sonuçlarına göre, işçilerin büyük bir kısmı haberleri öncelikli olarak Facebook ve Twitter gibi sosyal medya kanallarından takip ediyor. Öncelikli haber kaynağı basılı gazete olanların oranı sadece yüzde 1 düzeyinde kalıyor. Siyasal iktidarın Covid-19 sürecinde aldığı ekonomik tedbirler ile işgücü piyasalarına yönelik aldığı tedbirleri beğenenlerin oranı son derece düşükken, haber kaynağına göre beğeni oranları arasında anlamlı farklar görülüyor. Kısa çalışma uygulaması görece olarak en fazla beğenilen uygulama iken, ücretsiz izin ödeneği (nakdi ücret desteği) en az beğeni alan uygulama oldu.

Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 92,5 erkek, yüzde 7,5'i kadınlardan oluşuyor. 35 yaş altı işçilerin oranı yüzde 47.6 iken, 36-45 yaş grubu araştırmaya katılan işçilerin yüzde 42,9'unu oluşturdu. 46-40 yaş işçilerin oranı ise yüzde 9,6 olarak gerçekleşti. İşçilerin yüzde 38'i meslek lisesi, yüzde 26'sı meslek yüksek okulu ve üniversite mezunu olduğunu kaydedildi.

Araştırmaya katılan işçilerin demografik özellikleri şöyle ifade edildi: "Dört işçiden biri net gelirinin 5000 TL ve altında olduğunu ifade etmiştir. Emeklilik yaşı için 30 yıl ve üzeri süre ile beklemek zorunda olanların oranı yüzde 31,3'tür. İşçilerin yüzde 89'u borçlu olduğunu ifade etmektedir. 50 bin ve üzeri borcu olanların oranı yüzde 38,9'dur. İşçiler borçlanma kanalı olarak yüzde 69 özel, yüzde 15,5 kamu bankalarını kullanmaktadır."

İŞÇİLER HABERLERE NERELERDEN ULAŞIYOR
Araştırmaya katılan işçiler günlük haberleri ağırlıklı olarak yüzde 51,5 ile facebook, twitter ve benzeri sosyal medyada mecralarından takip ediyor. İkinci önemli haber kaynağı ise gazetelerin internet sayfaları oldu. Gazetelerin internet sayfasından haberleri takip edenlerin oranı yüzde 24,8'dir. Basılı gazete okuma alışkanlığı neredeyse bitmiş durumda. İşçilerin sadece yüzde 1,2'si birincil haber kaynaklarının basılı gazete olduğunu ifade etmektedir. Birincil haber kaynağı televizyon olanların oranı ise yüzde 20'ye gerilemiş durumdadır.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN GAZETELER
"Günlük hayatta aşağıdaki gazetelerden hangilerini okumayı tercih edersiniz?" sorusuna cevap verenler içinde en büyük kesimi yüzde 38 ile "hiçbiri" diyenler oluşturmaktadır. Birden çok seçeneğin işaretlenebildiği soruda Sözcü gazetesi yüzde 33 ile en çok okuma tercihi olan gazete oldu. Sözcü'yü, Cumhuriyet ve Posta gazetesi takip etti.

İşçilerin izlemeyi en çok tercih ettiği televizyon kanalı yüzde 56 ile FOX TV oldu. FOX TV'yi yüzde 21,4 ile TRT, yüzde 21 ile Halk TV takip etti.

Birincil haber kaynağı televizyon olanlarla, sosyal medya (facebook ve twitter vb.) olanlarda seçilmiş TV kanalları için tercihler önemli oranda farklılaşmaktadır. TRT izleme oranı birincil haber kaynağı televizyon olanlarda, birincil haber kaynağı sosyal medya olanlara göre yaklaşık 2 kat, A Haber izleme oranı ise birincil haber kaynağı TV olanlarda, birincil haber kaynağı sosyal medya olanlara göre 3 kattan fazla.

Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 76,6'sı Covid-19 sürecinde hükümetin aldığı ekonomik tedbirlerden genel olarak memnun değildir. Bu oran birincil haber kaynağına göre değişmektedir. Memnuniyetsizlik birincil haber kaynağı facebook, twitter gibi mecralar olanlarda yüzde 82,6'ya ulaşırken, birincil haber kaynağı TV olanlarda bu oran yüzde 66'ya gerilemektedir.

"Sizce hükümet koronavirüs kaynaklı kriz sürecini nasıl yönetti?" sorusuna işçiler "Hükümetin koronavirüs kaynaklı kriz sürecini başarılı bir biçimde yönettiğini düşünenlerin oranı, hükümetin ekonomi alanında aldığı tedbirlerden memnun olanlara göre daha yüksektir. Kriz sürecinin iyi yönetildiğini düşünen işçiler, ankete katılan işçilerin üçte birini oluştururken, bu oran birincil haber kaynağı televizyon olanlarda yüzde 35,9'a yükselmekte, birincil haber kaynağı facebook ve twitter gibi sosyal medya mecraları olanlarda yüzde 15,7'ye gerilemektedir. TRT hala hazırda özellikle televizyonu birincil haber kaynağı olarak görenlerde önemli bir payı vardır. Ancak FOX TV her koşulda tüm birincil haber kaynağı tercihi olanlarda öne çıkmaktadır" diye kaydedildi.

Raporun devamında şunlar belirtildi: "Hükümetin aldığı politikalar açısından en az memnun olunan konu ücretsiz izin ödeneği olurken, görece en çok beğenilen kısa çalışma ödeneği uygulaması olmuştur. Buna göre birincil haber kaynağı TV olanlarda ücretsiz izin ödeneği uygulamasını çok beğenenlerin oranı yüzde 9,4, beğenenlerin oranı 11,6, hiç beğenmeyen ya da beğenmeyenlerin oranı yüzde 72,4 oldu. Buna karşın kısa çalışma ödeneği uygulamasından, birincil haber kaynağı Televizyon olanların yüzde 15,7'si çok memnun, yüzde 21,5'i memnun olduğunu ifade etti. Birincil haber kaynağı Televizyon olanlar arasında Hiç Memnun olmadığını ya da memnun olmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 54,5 oldu. Birincil haber kaynağı facebook ve twitter vb. sosyal medya kanalları olanlarda de ücretsiz izin ödeneği en beğenilmeyen, kısa çalışma ödeneği ise görece en memnun kalınan uygulama oldu. Memnuniyet oranı bu kanallar için toplamda, ücretsiz izin için yüzde 9,9, kısa çalışmada yüzde 20,9 oldu."

BİSAM'ın, Covid, Medya ve Ekonomi Politikaları Raporunun değerlendirme kısmında şu ifadelere yer verildi:

"Araştırma sonuçları bize haber alma kanalları ile hükümetin politikalarını destekleme/beğenme arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Sosyal medyayı birincil haber kaynağı olarak kullananlar, televizyonu birincil haber kaynağı olarak kullananlara göre daha fazla oranda hükümetin Covid-19 sürecinde aldığı tedbirleri yetersiz/başarısız görmektedir. Bir diğer bir konu ise basılı gazetelerin artık öncelikli bir haber kaynağı olmaktan çıkmasıdır.  Sosyal medyanın işçiler arasında temel bir haber kaynağı haline dönüşmesi dijital dönüşümün somut bir göstergesidir. Haber kaynağının çeşitlenmesi, siyasal iktidarın medya üzerinden kurmaya çalıştığı, iletişim stratejilerini akamete uğratmaktadır. Yine çalışma kapsamında elde edilen temel bir bulgu, birincil haber kaynağı televizyon olanların okudukları karşısında daha fazla oranda etki altında kalmasıdır. Araştırmanın sonuçları ayrıca bilimsel bir makale olarak yayınlanacaktır."