6 Mayıs 2024 Pazartesi

Meslek odaları sağlıkla ilgili yasa teklifinin geri çekilmesini istedi

İstanbul'da bir araya gelen meslek odaları, sağlık çalışanlarına yönelik hak gasplarını içeren torba yasa teklifiyle ilgili itirazlarını dile getirdi. Yapılan basın toplantısında Mecliste görüşülen yasa teklifinin geri çekilmesi talep edildi. Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülüyor. Toplam 44 maddelik torba yasa teklifinin özellikle 5. maddesi tartışmalara yol açtı. Yasa teklifi, sağlık alanında yaşanan şiddetin önüne geçilmesi adına bazı düzenlemeler içerse de sağlık çalışanlarına yönelik yeni hak gasplarının da önünü açıyor.

Düzenlemeye tepki gösteren meslek odaları ise yasa tasarısının geri çekilmesini talep ediyor. İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu çatısı altında bir araya gelen meslek örgütleri konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip "Bu torba yasa sağlıkta şiddeti önleme yasası gibi ortaya atılsa da sadece tek bir madde şiddetle ilgilidir. Şiddete karşı ne yapılacağı konusunda eskiden daha fazla bir şey getirmemiştir. Cezalarda herhangi bir artış söz konusu değildir. Ancak bu torba yasada şehir hastanelerinin hasta garantisi, vergiden muaf tutma ve şeffaf denetimden uzak olmasını sağlayan yasalar sessizce geçirilmiştir. Tabip odalarının çalışma haklarını kısıtlayan yasalar vardır.” diye konuştu. Saip, yasa tasarısında en dikkat çeken kısmın 5. madde olduğunu ve söz konusu maddenin hekimlerin çalışma hakkını ortadan kaldıracağı uyarısında bulundu.

Kurumlar adına basın açıklaması yapan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Osman Küçükosmanoğlu ise toplam 44 maddelik yasa teklifinin 24. maddesinin 'Sağlıkta Şiddet Yasası' olarak anıldığını ancak bakıldığında sağlıkta şiddeti önleyecek herhangi bir hüküm getirmediğini ifade etti. Küçükosmanoğlu bu noktada, Türk Tabipleri Birliği tarafından hazırlanan Sağlıkta Şiddet Yasa Teklifi'nin dikkate alınmamasını da eleştirdi.

Mecliste görüşülen yasa teklifinin 5. maddesine dikkat çeken Küçükosmanoğlu, söz konusu düzenlemeyle ilgili "Kamudan ihraç edilen hekim ve diş hekimlerinin SGK anlaşması olan sağlık kurumlarında çalışması yasaklanıyor. Haklarında hiç bir yargı kararı olmadan güvenlik soruşturması bahanesiyle görevine başlatılmayan yeni mezun hekimlerin 600 gün süreyle hekimlik yapmalarını engelliyor" yorumunda bulundu. Düzenlemenin çalışma hakkının ihlali anlamına geleceğini vurgulayan Küçükosmanoğlu, "Yıllarca gecesini gündüzüne katarak çalışıp tıp fakültesini kazanan ve gene yıllarca yoğun ve yorucu bir eğitimden sonra diploma almaya hak kazanan genç hekimler 600 gün boyunca işsizlikle cezalandırılacak; yıllardır hastalarına özveriyle hizmet veren hekimler, diş hekimleri gene tamamen keyfi bir kararla kamudaki görevinden ihraç edilebilecek ve özel hastanelerde de çalışamayacak" dedi.

Hekimlerin mesleki geleceğinin siyasi iktidarın iki dudağı arasına sıkıştırıldığını ve iktidarın hoşuna gitmeyenlerin işsizlik ve açlıkla cezalandırılacağını belirten Küçükosmanoğlu, “Bugün hekimlere getirilmeye çalışılan bu düzenleme yasalaşacak olursa yarın diğer meslek gurupları için de emsal teşkil edecektir” dedi. Küçükosmanoğlu, İstanbul Barosu, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve Türk Mühendis ve Mimarlar Odası olarak hukuk dışı buldukları yasa teklifinin geri çekilmesini talep etti.