26 Nisan 2024 Cuma

Merkez Bankası enflasyon tahminini yüzde 13,4'e yükseltti

Merkez Bankası, 8,4 olan enflasyon tahminini yukarı yönlü revizyona giderek, enflasyon tahmini yüzde 13,4'e yükseltti.
Merkez Bankası, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. 2018 yıl sonu için halihazırda yüzde 8,4 olan enflasyon tahmininde yukarı yönlü revizyona giderek, enflasyon tahmini yüzde 13,4'e yükseltti.
 
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2018 sonunda orta noktası yüzde 13,4 olmak üzere yüzde 12,5 ile yüzde 14,3 aralığında gerçekleşeceğini öngördüklerini açıkladı.
 
Çetinkaya, "Enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 9,3’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülmektedir. 2020 yılında  ise enflasyonun yüzde 6,7 olacağını öngörüyoruz" dedi.
 
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetin Kaya'nın sunumundan öne çıkan ifadeler şöyle:
-Petrol fiyat tahmini 2018 için 68 dolardan 73 dolara revize edildi.
-Petrol fiyat tahmini 2019 için 65 dolardan 73 dolara revize edildi.
-Gıda enflasyonunu bu yıl için yüzde 7'den yüzde 13'e revize ettik.
-İthal fiyatları tahminini bu yıl için yüzde 4,8'den yüzde 6,3'e revize ettik.
-Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2018 sonunda orta noktası yüzde 13.4 olmak üzere yüzde 12.5 ile yüzde 14.3 aralığında gerçekleşeceği öngörülmektedir.
-Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2019 sonunda orta noktası yüzde 9.3 olmak üzere yüzde 7.6 ile yüzde 11 aralığında gerçekleşeceği öngörülmektedir.
- İç talepteki yavaşlama sinyallerinin belirginleştiğini görüyoruz. İç talep etkilerini özellikle son çeyrekte görmeye başlayacağız.
-Enflasyonda ulaşılan yüksek seviye ve artan küresel riskler dikkate alındığında, mevcut durumda enflasyonla mücadelede ödünleşimlerin azaltılması ve ekonomimizin dayanıklılığının desteklenmesi bakımından maliye politikasının ve makroihtiyati politikaların dengelenme sürecine vereceği katkı kritik önem taşımakta.
-Bu noktada, para ve maliye politikası arasındaki eşgüdümün güçlendirilmesi açısından çeşitli etkileşim kanallarının ve iyileştirme alanlarının ortaya konulduğu kutu çalışmamızı okumanızı tavsiye ediyorum.
-Para politikasının öngörülebilirliğini kademeli artırma stratejimizin bir parçası olarak, raporda özellikle risk analizi çerçevesini zenginleştirmeye gayret ettik.
-Önümüzdeki dönemde temel olarak fiyatlama davranışlarını, küresel risk iştahındaki gelişmeleri, maliye politikasının dengelenme sürecine katkısını ve para politikasının gecikmeli etkilerini yakından takip ediyor olacağız.
-Öngördüğümüz temel senaryodan bir sapma olması durumunda enflasyon görünümündeki değişime bağlı olarak para politikası duruşu gözden geçirilebilecektir.
-Yapılandırmalarda bir miktar artış görüyoruz. Sinyal veren bir risk yok. Bankacılık sektörü şokları karşılayabilecek güçte.
-Büyümede sürükleyici özel tüketim harcamaları oldu. Turizmdeki güçlü toparlanmanın katkısıyla net ihracatın büyüme desteği sürdü.
-Orta Vadeli Program (OVP) çalışmalarına her zaman olduğu gibi Merkez Bankası'nın katkısı talep edildiğinde, politika yapıcılarla elbette paylaşacağız.