28 Mart 2024 Perşembe

Mephisto Kitabevi işçileri 13 gündür direnişte

Mephisto Kitabevi'nde çalışan işçiler, keyfi işten çıkarılmalara ve kötü çalışma koşullarına karşı 13 gündür direnişte. ETHA'ya konuşan Mephisto işçisi İbrahim Öztürk, "Keyfi işten çıkarılmalara son verilsin" diye konuştu.
İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Mephisto Kitabevi'nde 7 kişinin birden işten çıkarılması sonrası işçiler direnişe başladı. Her gün saat 16.00 ile 20.00 saatleri arası Beşiktaş Mephisto Kitabevi önünde talepleri karşılanana kadar direnişlerine devam edeceklerini söyleyen işçiler, "Taleplerimiz basit ve nettir. İnsanca çalışma koşulları istiyoruz" dedi.
 
İşten çıkarılan 7 kişiden yalnızca bir tanesi olan İbrahim Öztürk ETHA'nın sorularını yanıtladı.
 
Bu direnişe neden başladınız?
 
Çünkü çalışıyorken kimi taleplerimiz vardı bunların karşılanmasını istiyorduk ardından işten çıkarıldık. Bu taleplerimizi yüksek sesle dile getirdiğimiz için işten çıkarıldık. Ama elbette bize sunulan gerekçeler bunlar değildi. Ben 13 aydır burada çalışıyorum. 13 ayın sonrasında asık suratlı olduğum ve müşteri ile iletişime geçme konusunda geç kaldığım gerekçesiyle işten çıkarıldım. Arkadaşım Ahmet ise yönetimin ileride alabileceği kararlara uymama ihtimalinin yüksek olması sebebiyle işten çıkarıldığı söylendi kendisine. Bu durumu gerçekçi bulmuyoruz, taleplerimizin çok basit, haklı ve açık olduğunu düşünüyoruz. Onlar her ne kadar buraya zarar verme niyeti taşıdığımızı düşünüyor olsalar da bizim taleplerimiz bi komplaya yahut başka bir durumun parçasına dönüştürülemeyecek kadar açık ve dolaysızdır.
 
Talepleriniz nelerdir?
Keyfi işten çıkarılmaların bir an önce son bulmasını talep ediyoruz. Bu işten çıkarmalar çalışanlar üzerinde bir tehtite dönüştürülmüş durumda. Her an işten çıkarılma riski ile insanlar çalıştırılmaya zorlanamaz. Yemek ücretleri ve ortak dinlenme alanına ilişkin tüm çalışanların ortak bir talebi vardı yönetimden. Hatta Aralık ayında tüm çalışanların toplu olarak imzaladığı bir dilekçe yönetime sunuldu. Buradaki çalışanlara aylık 250 lira, yani günlük 9 lira 60 kuruşa denk düşen bir yemek ücreti ödeniyor. Çalıştığımız Beşiktaş'ta bu yemek ücretleri yetmiyor. Bunu defalarca kez yönetime söyledik fakat hiç bir artış yapılmadı. Biz her gün 9 saat buradayız, bunun 07.30 saati çalışma süresi olarak geçiyor. Günde iki kere 15'er dakikalık molamız var ama bu mola zamanını kullanabileciğimiz bir alan gösterilmedi bize. Önceden üst katta bulunan kafeteryanın bir bölümü personel için ayrılmıştı fakat Aralık ayında bu alan elimizden alındı ve yerine alternatif bir alan gösterilmedi. Bir yer tahsis edilmesini uzun süre bekledik, ama malesef ciddiye alınmadı. Biz işten çıkarıldıktan sonra dinlenme alanı olarak bodrum katta tuvaletin duvarına bitişik bir masa ve sandalye konulmuş. Daha insanca koşullarda çalışılabileceğini düşünüyoruz.
 
Direnişimizin 5. gününde yönetimle gerçekleştirdiğimiz toplantıda bu taleplerin kiminin olanaksız olduğu kiminin ise asla karşılanmayacağı bize aktarıldı. Biz olumlu bir sonuç alınana kadar mücadelemize devam edeceğiz.
 
Çalışma koşullarınızdan biraz söz ettiniz. Peki ücretleriniz nasıldı? Geçiminizi sağlamaya yetiyor muydu?
 
Burada çalışan tüm çalışanlara asgari ücret ödeniyor. Bunun dışında herhangi bir ödeme söz konusu değil. Çalışanların tümü geçimlerini sağlamakta oldukça zorlanıyor. Bu kurumun tüm yöneticileri bize kayıtsız kaldı. Taleplerimizin karşılanması bir yana ciddiye dahi alınmadık. Şimdi bu direniş ile birlikte insanların destekleri günden güne artıyor. Bir dayanışma ağı kuruluyor. Ne zamana kadar bizi görmezden geleceklerini merak ediyoruz.
 
Hergün 19.00 ile 21.00 arasında basit bir twitter eylemi düzenliyoruz. Katılım günden güne artıyor ve bu bizi çok motive ediyor. Haklılığımıza olan inancımızı da arttırıyor. Yalnızca burada değil tüm Mephisto şubelerinde keyfi işten çıkarma uygulamaları sürüyor bunun sona ermesini istiyoruz.
 
Kamuoyundan beklentileriniz nelerdir?
 
Haklılığımıza inanan herkesin desteğini bekliyoruz. Her akşam 19.00-21.00 arasında düzenlediğimiz #mephistoişçileridireniyor hashtagi ile bize destek verebilirler. Bu süreçte yanımızda olan herkese çok teşekkür ediyoruz.