29 Mart 2024 Cuma

Meksika'daki kadın isyanının özeti: Ben kızı öldürülen bir anneyim...

Meksika'da mahkemeyi ateşe veren kadınlardan Yesenia Zamudio'nun kadınların cins kırımına karşı öfkesini özetledi: Ben kızı öldürülen anneyim. Her şeyi yakıp yıkmaya hakkım var benim.

Meksika'da 25 yaşındaki Ingrid Escamilla'nın 14 Şubat'ta katledilmesinin ardından başlayan gösteriler devam ediyor. 20 Şubat'ta yedi yaşındaki bir kız çocuğunun okul çıkışı trafiğe takılan annesini beklerken kaçırılarak öldürülmesinin ardından büyüyor. 

Fatima Cecilia Aldrighett adlı kız çocuğunun cesedi bir plastik torbaya konarak atılmıştı.  Kız çocuğunun cinsel saldırıya uğradığını ve dövüldüğünü gösteren izlere rastlanmıştı. 

Kadınlar, önce Ingird Escamilla'nın fotoğraflarını sansürsüz bir şekilde paylaşan La Prensa gazetesi binası yürüyerek, gazetecilerin arabalarını ateşe vermişti. En son da Sonora eyaletindeki mahkemeyi ateşe verdi.

Eyleme katılanlardan biri de 19 yaşında öldürülen María de Jesús Jaime Zamudio'nun annesi Yesenia Zamudio.

"Ben kızı öldürülen anneyim. Her şeyi yakıp yıkmaya hakkım var benim. Kimseden de izin istemiyorum. Bizle beraber mücadele etmeyenler yolumuzdan çekilsin" diye seslendi. 

Anne, sözlerine şöyle devam etti: "Benim kızımı öldürmeden önce, daha birçok kadını öldürdüler. Peki biz ne yapıyorduk? Ağlayıp dikiş dikiyorduk. Artık bu suna erdi! Sessizliği çoktan bozduk! Ailem, kendim ve kızım için adalet talep ediyorum! Ve ismi söylenmeyen kadınlar için de adalet talep ediyorum! Çünkü her gün bir kadın daha öldürülüyor."