1 Mayıs 2024 Çarşamba

Meksika, Arjantin ve Şili'de kadınlar greve çıktı

8 Mart'ı Meksika, Arjantin ve Şili'de kitlesel eylemlerle kutlayan kadınlar 9 Mart'ı da "Kadınsız bir gün" ilan ederek "grev" yaptı.

Meksika, Arjantin ve Şili'de kadınlar, pazar gününe denk gelen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü oldukça kitlesel mitinglerle kutlarken, iş günü olan 9 Mart'ta da "grev" yaptı. Meksika'da kadınlar, "Kadınsız bir gün" ilan ederken, Şili ve Arjantin'de kadınlar iş bıraktılar ancak sokaklardan çekilmeyerek kitlesel yürüyüşler gerçekleştirdiler.

MEKSİKA GREV: BİZSİZ BİR GÜN
Meksika'da milyonlarca kadın, ülkedeki kadın cinayetlerini protesto etmek amacıyla bir günlük greve gitti.

Ülke çapındaki eyleme kamu ve özel sektörü çalışanları ile işçiler katıldı. Kadın üniversite öğrencileri de grev kapsamında derslere girmedi. Greve giden kadınlar eylemlerine "Bizsiz bir gün" adını verdi.

Kadınlar hükümetten, erkek şiddetiyle mücadele edilmesini ve soruna çözün bulunmasını talep etti.

Meksika'da her gün ortalama 10 kadın öldürülüyor. 700'den fazla kadının öldürülmesiyle ilgili soruşturmalar ise hala sürüyor.

Meksika hükümeti sorunla mücadelede yetersiz kaldığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Şubat ayında yaptığı açıklamada "Medya sorunu manipüle ediyor" diyen Meksika Devlet Başkanı López Obrador ülkesinde eleştirilmişti. López Obrador eleştiriler sonrası hükümetinin sorunla mücadele ettiğini söylemişti.

ŞİLİ'DE KADINLAR BAŞKANLIK KONUTUNA YÜRÜDÜ
Şili'de kadınlar başkent Santiago'da 1 milyondan fazla kadının katıldığı devasa 8 Mart mitinginin ardından dün de kitlesel olarak sokaklara çıktı. Sabah erken saatlerden itibaren, tıbbi üniformaları, iş tulumları ve okul üniformalarıyla kadınlar başkentin merkezinden geçen ve Devlet Başkanı Sebastián Piñera'nın ofisine kadar yürüyüş yaptı. Dans ederek ve şarkılar söyleyerek yürüyen kadınlar eşitlik ve kadına yönelik şiddetin son bulmasını istediler.

ARJANTİNLİ KADINLAR: BORÇLAR BİZİM DEĞİL, BİZ ÖDEMEYECEĞİZ
Arjantin'de de benzer şekilde sokakları boş bırakmayan kadınlar, şiddetin son bulmasının yanı sıra kürtaj hakkının yasalaşması, güvenli ve ücretsiz olması talebini de dile getirdiler. Ekonomik kriz ve borç sarmalındaki ülkede kadınların öne çıkan bir mesajı da "Borçlar bizim değil, biz ödemeyeceğiz" oldu. Kadınlar, "IMF önlemlerini de borcu da kabul etmiyoruz, borcu topraklarımızı yağmalayanlar ödesin" dedi.