27 Mayıs 2024 Pazartesi

'Mehmet Bayram'ın hapishanede kalması ölüme davetiye çıkarmaktır'

İHD, hasta tutsaklar için yaptığı F Oturması'nı bu hafta Mehmet Bayram için gerçekleştirdi. Bayram'ın pek çok ağır rahatsızlığının olduğu belirtilen eylemde, Bayram'ın hapishanede kalmaya devam etmesinin ölüme davetiye çıkarmak olduğu vurgulandı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun Galatasaray Meydanı'nda düzenleyeceği 361. F oturması polisin engellemesi sonucu İHD Şubesi önünde gerçekleştirildi. Bu hafta hasta tutsak Mehmet Bayram'ın durumu gündeme getirildi.
 
Hasta tutuklu ve hükümlülerin fotoğraflarının taşındığı eylemde "İnsan haklarıyla insandır", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" sloganları atıldı.
 
TECRİT İŞKENCEDİR
 
Bu hafta basın metnini okuyan İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona ermesi için sürdürülen açlık grevlerini hatırlatarak, "Açlık grevleri mahpusların vücut bütünlüğünü bozacak ve sağlıklarında geriye dönülmez etkileri ortaya çıkacaktır. Açlık grevinde olan mahpusların talepleri gayet insani ve kabul edilebilir bir taleptir. İnsan hakları savunucuları olarak bizler 'tecrit işkencedir' diyoruz ve bir an önce bu işkenceye son verilmesini istiyoruz" dedi.
 
Bu hafta ağır hasta tutsak Mehmet Bayram'ın durumunu paylaşan Acettin, Bayram'ın durumuna ilişkin şu bilgileri verdi: "71 yaşında olan Mehmet Bayram 2017 yılında tutuklanmıştır. Önce Bandırma hapishanesine götürülen mahpus şuan Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulmaktadır. Gözaltında ve Bandırma hapishanesinde iken iki defa kalp krizi geçirmiştir. Şeker hastalığı nedeniyle böbrekleri etkilenmiş ve vücudunda şişlikler oluşmuştur. Hala hayati tehlikesi sürmektedir. Yüksek tansiyon hastalığı nedeniyle tutulmakta olduğu Akhisar T Tipi hapishanesinden hastaneye götürülürken, yürüme zorluğu çekmesi nedeniyle merdivenlerden yuvarlanarak vücudunun çeşitli yerlerinden yaralar almıştır. Vücudunda böbrek yetmezliği nedeniyle şişliklerin tedavisi için Nefroloji bölümü olan bir hastane de tetkiklerinin yapılması gerekiyor."
 
KONTROLÜ YAPILMADIĞI İÇİN TÜMOR TEKRARLANABİLİR
 
Kanser hastalığı nedeniyle Ankara Gazi Üniversitesi hastanesinde ameliyat edildiğini ve tümörün alındığını da aktaran Acettin, şu bilgileri de paylaştı: "Tümörün tekrarlama ihtimaline karşı altı ayda bir kontrol olması gerekmektedir. Hapishanede kaldığı süre içerisinde kontrolleri yapılmamıştır. Kurum müdürlüğüne, hastaneye gitmek için defalarca sevk dilekçesi vermesine rağmen götürülmemiştir. Kanser hastalığından dolayı hapishanede gerekli kontrolleri yapılamadığı için tümörün tekrarlanacağı kaygısı taşımaktadır.Ayrıca 20 yıldır yüksek tansiyon hastasıdır, hapishanede tansiyon aletine ulaşmada bile sorun yaşamaktadır. Tansiyon hastalığı nedeniyle geçmiş yıllarda kısmi felç geçirmiştir. Tansiyonu kontrol altına alınamamaktadır. Bayram, 20 yıldır diyabet hastasıdır. Şeker hastalığının yan etkileri nedeniyle böbrek yetmezliği, göz ve kalpte sorunlar yaşamaktadır. Yemekten 20 dakika önce olması gereken iğneler yanına verilmediği için tedavisinde sıkıntılar yaşamakta günlük yaşamı eziyete dönüşmektedir. Kendisine ait olan şeker ölçüm cihazı ve inüsilin ilaçlarının yanına verilmesi gerektiği halde verilmemektedir. İlaç ve cihaza erişim zorluğu çekmektedir ve böbrekleri ile ilgili yakınmaları dikkate alınmadığı için durumu gittikçe ağırlaşmaktadır. Kalbinden daha önce anjiyo olmuş, üç damarında tıkanıklık tespit edilmiştir. Dışarıdayken ameliyat olması gerektiği söylenmiş ancak şartları uygun olmadığı için ameliyat olamamıştır. Göğüs bölgesinde ağrıları devam etmektedir ve kontrol talepleri ise karşılanmamaktadır."
 
BAYRAM'IN HAPİSHANEDE KALMASI ÖLÜME DAVETİYE ÇIKARMAK
 
Pek çok kronik hastalığı olan ve ileri yaşı nedeniyle olumsuz hapishane koşullarından etkilenen Bayram’ın halen hapishanede tutulması ölüme davetiye çıkarmak olduğunu söyleyen Acettin, sözlerini şu biçimde sonlandırdı: "Bizler insan hakları savunucuları ve hapishane komisyonu olarak Mehmet Bayram nezdinde ağır hasta mahpusların tedavilerinin yapılmasının önündeki engellerin kaldırılması ve serbest bırakılması için gerekli adımların atılmasını istiyoruz."