6 Mayıs 2024 Pazartesi

Marksist Teori dergisinin 41. sayısı çıktı

Marksist Teori dergisinin 41. sayısı, koronavirüs salgını nedeniyle olarak digital olarak çıktı. Okurlar dergiye http://www.marksistteori1.org/ sitesinden ulaşabilir.

Arif Çelebi, "Koronavirüsün çağrısı: Komünizm, zorunluluğun bilincidir" başlıklı yazısında koronavirüs salgının neden ve sonuçları üzerinde duruyor. Çelebi, "Burjuvazi bir sınıf olarak tasfiye edilmeden Koronavirüslerin üstesinden gelinemez. Bu hedefe ulaşılamazsa bugünkü koronanın bir biçimde üstesinden gelinse bile yarın yeni ve çok daha tehlikeli bir virüs yeniden kapıya dayanacaktır" diye yazıyor. 

Toprak Akarsu ise "Faşist şeflik rejimine karşı mücadelenin temel sorunları"nı ele alıyor. Akarsu'nun analizinde CHP ile ittifak konusu da önemli bir yerde duruyor. Akarsu, şöyle yazıyor: "Antifaşist mücadelede ittifaklar ve antifaşist cephenin geliştirilmesi sorunlarının başına şu ya da bu şekilde etiketlenerek CHP ile ittifakın konması özünde üçüncü cephe siyasetini reddedilmesidir. Bu eğilimlerle açıkça mücadele edilmezse faşist diktatörlüğün yıkılması ve halkçı demokratik bir iktidarın kurulması yolunda ilerlenemez, hatta antifaşist mücadelenin burjuvazinin diğer kesimine ve cephesine yedeklenmesi önlenemez."

Marksist Teori'nin dosya konusu:  Bölgede işgal, ilhak ve direniş. Bu başlık altında Arîn Çîya'nın "Kuzey ve Doğu Suriye devrimi yeni bir kavşakta", Metin Botan'ın "Faşist diktatörlüğün İdlib'de gizlenemeyen yenilgisi" ile "Yüzyılın Anlaşması: Filistin’i ilhak Ortadoğu’da savaş planıdır" yazıları yer alıyor. 

İbrahim Okçuoğlu, "Kapitalizm, İşsizlik ve Yoksulluk" başlıklı yazısında işsizliğin nedenlerini ele alıyor. Okçuoğlu, "Bu nedenle kapitalizm koşullarında yaşam koşulları ne kadar iyileşmiş olursa olsun, Marks’ın deyimiyle “Sermaye birikimi oranında işçinin yazgısı daha da beter olacaktır" diye yazıyor. 

Evrim Kızılırmak ise, "Bir iktidar politikası: kadın yok aile var" başlığında AKP'nin kadın düşmanı politikalarını analiz ediyor.

Tamer Çilingir, "Türkiye sol hareketinin soykırımlara bakışı"nda emekçi sol hareketin Ermeni, Pontos ve Süryani soykırımları karşısındaki tutumunu eleştiriyor. Marksist Teori'nin 41. sayısında Stalin'in soykırım ve Ermenistan ile ilgili iki makalesi de yer alıyor. 

Hüseyin Yeter ise Paris Komünü'nü, yıl dönümünde "Çığır açan tarihsel girişkenlik ve ilk iktidar deneyimi" başlığı altında hatırlatıyor. Rojava devrimine kimi zaman Paris Komünü'nün deneyiminin aynasından bakıyor.

Aykan Sever ise "Kolombiya'nın bitmeyen arayışını" yazıyor. 

Markist Teori dergisinin 41. sayısını okumak için tıklayın.