28 Mart 2024 Perşembe

Manchester'da yurt işgali kazanımla sonuçlandı

Manchester Üniversitesi öğrencilerinin "9K for What?" (Ne için 9 bin sterlin?) sloganıyla yaklaşık iki haftadır süren yurt işgali sonuç verdi. Öğrenciler, yurt kiralarında indirim talebi karşılığında yüzde 30'luk indirimde anlaşma sağlayarak işgali sonlandırdı.

İngiltere'de yurt kiralarında indirim talebiyle iki haftadır yurt işgali eylemi yapan Manchester Üniversitesi öğrencileri, yönetimin yüzde 5 teklifine karşı işgale devam ederek yüzde 30’luk indirimde anlaşma sağladı.

Pandemi koşullarında birçok ders çevrimiçi olarak yapılmasına rağmen üniversiteye çağrılan ve haftalık 140 sterlin istenen yurt kirasıyla 9 bin 400 sterlin öğrenim ücreti ödemek zorunda bırakılan öğrenciler, "9K for What?" (Ne için 9 bin sterlin?) sloganıyla kampanya yürüttü. Binlerce öğrenciyi etkileyen anlaşma, dönem bazında 12 milyon sterlinlik indirim sağlayarak ülkedeki öğrenci eylemleri içerisinde tarihi bir nitelik kazandı.

'NEOLİBERAL POLİTİKALARI PÜSKÜRTELİM'
"Manchester Üniversitesi Kira Grevi" (UoM Rentstrike) adı altında örgütlenen öğrenciler verdikleri mücadelenin kazanımla sonuçlanması üzerine bir açıklama yayımladı. "Neoliberal üniversite politikalarını püskürtmeliyiz" vurgusunun öne çıktığı açıklamada, kâr odaklı eğitim sistemine karşı birlikte hareket etmenin önemine işaret edildi. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Manchester Üniversitesi yönetimi, öğrencilerden zorla kiralar almak için konaklama tekellerini kullanarak yıllarca sömürdü. Üniversite öğrencileriyle düzgün bir şekilde ilişki kurmayı reddetti ve kendi küstahlığı nedeniyle kendi itibarına telafisi mümkün olmayan zararlar verdi. Bu zafer, dayanışma gücünün açgözlülüğün üstesinden gelebileceğinin kanıtı. Ancak kavgamız sona ermekten çok uzak. İkinci dönemde de benzer bir kazanım sağlamak için kira direnişimizi sürdüreceğiz."

MÜCADELE DEVAM EDECEK ÖĞRENCILER
Diğer üniversitelerde de aynı taleplerin karşılanması için verilecek tüm mücadelelere destek olacaklarını belirterek, "Öğrenciler sömürüldüklerini anlıyorlar ve daha fazla radikalleşiyorlar. Baskıya devam edip bunu ulusal bir harekete çevirmeliyiz. Sadece kira eylemi için değil; bir bütün olarak neoliberal üniversite politikalarını geri püskürtmek için" ifadelerine yer verdi.