18 Nisan 2024 Perşembe

Mahkeme İstanbul Sözleşmes'ine göre karar verdi

Ankara 2. Aile Mahkemesi AKP'nin imzaladığı halde uymadığı İstanbul Sözleşmesi'ni esas alarak sevgilisine şiddet uygulayan erkeği evden uzaklaştırdı. Mahkeme ayrıca erkeğin nafaka ödemesine karar verdi.
AKP imzaladığı halde uygulamamakta ısrar etse de Ankara 2. Aİle Mahkemesi İstanbul Sözleşmesi'ni esas aldı.
 
Zeynep D., hamile olduğunu öğrendikten sonra sevgilisi Okan D.'nin  kendisine şiddet uyguladığını ve tehdit ettiğini belirterek 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddettin Önlenmesine Dair Kanun'daki tedbirlerin uygulanması ve yasa gereğince nafaka ödehmesi talebi ile Ankara 2. Aile Mahkemesi'ne dava açtı. 
 
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YASADAN ÖNCE
 
Mahkeme, 6284 sayılı yasada nafaka ödenmesine dair hüküm olmasa da uluslararası sözleşmelerin yasadan önce geldiğini belirtti.
İstanbul Sözleşmesi'ni (Kadına Yönelik Şiddetle ve Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Önleme Avrupa Konseyi Sözleşmesi) esas alarak Okan D'nin nafaka ödemesine ve 3 ay evden uzaklaştırılmasına karar verdi.
 
Mahkeme kararı şöyle: "Her ne kadar 6284 sayılı yasada açık bir hüküm bulunmamakta ise de İstanbul Sözleşmesinin 3/b bendi uyarınca partnerlerin de aile içi şiddet tanımı içinde yer aldığı, Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmaların ‘kanun’ hükmünde olduğu, usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların, aynı kanunda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası ‘andlaşma’ hükümlerine göre karar verilmesi zorunlu olduğu dikkate alınır"