19 Mayıs 2024 Pazar

'Madenlerdeki iş cinayetleri AKP politikalarının sonucudur'

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Zonguldak'ta özel bir maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklama yaptı, "Madenlerdeki iş cinayetleri AKP politikalarının sonucudur" dedi.
HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde özel bir maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
 
2 işçinin yaralandığını, 3 işçinin ise kaybolduğunu belirten Kubilay, benzer kazaların yaşanmaması için yetkilileri göreve çağırdı.
 
Türkiye'nin gerekli önlemler alınmadığı için iş cinayetlerinin yaygın yaşandığı bir ülke haline geldiğini belirten Kubilay, şunları kaydetti: "Türkiye’de geçen yıl 2.006 olarak tespit edilen iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı bu yılın ilk 10 ayında 1.640'a ulaştı. Her gün 6 işçi sabah çıktığı evine akşam dönememektedir. Madencilik sektöründe Soma, Ermenek, Şirvan gibi katliamların sorumlularından hesap sorulmadığı gibi, yıllarca süren yargılamalar ve yargılama süreçlerindeki hukuka müdahaleler AKP’nin işçilerin karşısında olduğunu göstermektedir. İş cinayetlerinden sonra 'tazminat vererek meseleyi örtme' yönünde bir tutum alan AKP, iş cinayetlerinin önlenmesi için gerekli girişimleri engellemektedir."
 
Başta maden işyerleri olmak üzere tüm işyerlerinde sigortasız çalıştırılan işçi sayısının 10 milyonun üzerinde olduğunu kaydeden Kubilay, "İşçi sağlığı ve güvenliği için mevzuat düzenlemeleri rant ve kar odaklı yapılmış, olumlu anlamdaki düzenlemeler ise kağıt üstünde kalmıştır. AKP Soma’da da görüldüğü üzere işçilerin yaşamını bir maliyet konusu olarak ele almaktadır. 'Yaşam odası', 'iş cinayetlerinin önlenmesi için gerekli teçhizatın kurulması' işçilerin vardiyalı çalıştırılmasının standartları gibi birçok önemli konuyu 'çok maliyetli' bularak uygulatmamaktadır" diye belirtti.
 
Madencilik alanında "rodövans ve taşeron uygulaması"nın derhal sonlandırılması gerektiğine dikkat çeken HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Kubilay, "Soma’dan, Şirvan’a, Ermenek’ten Zonguldak’a tüm iş cinayetleri için kamusal sorumlulukları olanlardan hesabı mutlaka soracağımız, emekçilerin can derdinde olmadığı günler için çalışıyoruz. Emeğin kazanımlarını nasıl azaltabiliriz diye uykuları kaçan AKP kurmaylarına ve AKP’nin bu emek karşıtı düzenine; işçileri, ailelerini, emek ve demokrasi güçlerini topyekun itiraz etmeye çağırıyoruz" dedi.