19 Nisan 2024 Cuma

Maden işçileri Ankara'ya yürüyecek

Uyar madende, 8 yıldır tazminat başta olmak üzere hakları verilmeyen maden işçileri, çözüm bulunmadığı durumda 12 Ekim'de Ankara'ya yürüyeceklerini açıkladı.

Manisa'da Uyar Maden işçileri, 8 yıldır tazminatlarının ödenmemesini protesto etti. İşçiler, ödeme yapılmaması durumunda 12 Ekim'de Ankara'ya yürüyeceklerini duyurdu.

Soma'da Hükümet Konağı Meydanı'nda açıklama yapan işçiler, "Geventepe, Atabacası, Işıklar Rövadans, Uyar İşçisi kölevans mı? İşçileri ayırma, patronları kollama" yazılı pankart açtı.

Açıklama yapan Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Sekreteri Başaran Aksu, yıllardır işçilerin emeğinin karşılığının ödenmediğini söyledi. Aksu, 5 Ekim 2019'da Soma'dan tazminatları ödenmeyen 3 bin 500 maden işçisinin yola çıktığını hatırlatarak, bu mücadelenin ardından Eynez ocağında çalışan işçilere, TKİ tarafından ödemelerin yapıldığını kaydetti.

Rödovanslı sahalarda çalıştırılıp işten atılıp, iş kazası geçirip tazminatları ödenmeyen maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesi için yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü bildiren Aksu, bu süreç içerisinde tazminatların ödenmesi için TBMM'den çıkan yasanın eksik de olsa sorunları çözdüğünü söyledi. Uyar, Ermenek ve diğer rödovanslı ve şahıs ruhsatlı maden ocaklarında mağdur edilmiş madencilerin tüm haklarını alması için mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti. Aksu, çıkan yasanın Uyarı da kapsamasının devletin ve Türkiye Kömür İşletmesi tarafından sağlanabileceğini hatırlattı.

8 yıldır haklarının ödenmesi için bekleyen Uyar işçilerinin ve mağdur edilmiş tüm maden işçilerinin tazminat ödemelerinin ayrım yapılmadan, gerekirse yasal düzenlemeler yapılarak ya da bir kararname ile ödenebileceğini ifade eden Aksu, ayrımcılığa son verilerek, ödeme yapılmadığı durumda 12 Ekim'de Somalı ve Ermenekli maden işçilerinin Ankara'ya yürüyeceğini duyurdu.

Aksu, emekten yana olan herkesi işçilere destek vermeye çağırdı.