6 Mayıs 2024 Pazartesi

Madde 45'e dikkat: Ömrünü doldurmuş 10 termik santrale 'devam' hakkı

Meclis'te yarın görüşülecek yeni torba yasa teklifindeki Madde 45, ömrünü doldurmuş en az 10 termik santrale iki yıl daha faaliyete devam etme hakkı veriyor. Yasaya karşı başlatılan imza kampanyası yarın sona eriyor.
Meclis'te yarın görüşülecek yeni torba yasa teklifindeki Madde 45, ömrünü doldurmuş en az 10 termik santrale iki yıl daha faaliyete devam etme hakkı veriyor.
 
'YILRA 1100 ERKEN ÖLÜM'
 
Change.org'da TEMA tarafından 50 bin imza hedefiyle açılan dilekçeyi imzalamak için yarın son gün. Şu ana kadar 42 bin kişinin imzaladığı metinde şöyle deniyor:
"Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek olan yeni torba yasa teklifindeki Madde 45, ömrünü doldurmuş en az 10 termik santrale 2 yıl daha baca gazı filtresi olmadan veya limitlere uymadan çalışma izni verecek.
 
"Madde 45 kabul edilirse, yılda 1100 erken ölüm, 800 kronik bronşit vakası ve 1500 hastaneye yatışın yanı sıra, her gün 170 çocukta astım atağı demek!
 
"Bizler zaten yıllardan beri, filtresiz çalışan bacalardan veya kül barajı olmadığı için rüzgarda uçan küllerden çıkan zehirli maddeleri soluyoruz. Çan, Çatalağzı, Seyitömer, Tunçbilek, Afşin Elbistan, Muğla Yatağan, Soma'da balkonlarımıza beyaz çamaşır asamıyoruz hatta bu sene Afşin'de yağan kar bile griye dönüştü. Aile büyüklerimizi akciğer kanserinden ve çocuklarımızı astımdan hastanelere taşıyoruz sürekli.
 
"Hepimiz her gün nefes alıyoruz. Ayrıca bu zehirli maddeler sadece bizi etkilemiyor, bilimsel çalışmalara göre partikül maddeler 1000 km bile giderek tüm Türkiye'nin ve hatta komşu ülkelerin bile havasını kirletiyor. Artık emekli olması gereken bu kömürlü santraller hepimizin havasını, toprağını, sağlığını ve doğasını kirletiyor.
 
"Meclis'te bulunan siyasi parti grup başkan vekilleri ve diğer milletvekillerinden, Zonguldak / Çatalağzı, Çanakkale / Çan, Kütahya / Seyitömer ve Tunçbilek, Manisa / Soma, Muğla / Yatağan, Kahramanmaraş / Elbistan, Sivas / Kangal, Şırnak ve Karabük'te bulunan bu kirli santrallerin 2 yıl daha havayı kirletmesine izin verecek Madde 45'i reddetmelerini istiyoruz.”