24 Nisan 2024 Çarşamba

Macron: Türkiye'nin Libya'da tarihi ve cezai sorumluluğu var

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Libya politikası nedeniyle Türkiye'nin davranışlarının cezai sorumluluk taşıdığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Libya politikasını eleştirmeye devam ediyor. Berlin yakınlarındaki Meseberg'de Almanya Başbakanı Angela Merkel'le yaptığı görüşme sonrasında konuşan Macron, "Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'si Libya'daki askeri varlığını artırdı ve Suriye'den cihatçı savaşçıları yeniden toplu olarak Libya'ya getirdi" diye konuştu.

Türkiye'nin Libya konusundaki tavrının kabul edilemez olduğunu söyleyen Macron, "NATO üyesi olduğunu iddia eden bir ülke olarak Türkiye'nin, Libya'daki iç savaşta tarihsel ve cezai sorumluluğu var. Şu anda bizim açımızdan Türkiye'nin kabul edilebilir olmayan Libya politikasının açıklığa kavuşturulması gereken bir noktadayız" diye konuştu.

'FRANSA ANKARA’YI ATEŞKESİN ÖNÜNDEKİ ENGEL OLARAK GÖRÜYOR'
Ülkesinin Libya'nın doğusunda konuşlu Halife Hafter'i desteklediği yönündeki iddialarla ilgili de konuşan Macron, amaçlarının siyasi bir çözüm bulunması olduğu görüşünü dile getirdi.

Türkiye'nin verdiği hiçbir taahhütü yerine getirmediğini belirten Macron, "Fransa, Ankara'yı savaşın yaşandığı ülkede ateşkesin sağlanmasının önündeki bir engel olarak görüyor" dedi.

NE OLMUŞTU?
Libya konusunda açıklamalar yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Türkiye tüm kurallara aykırı davranarak ve birçok Avrupa ülkesinin çıkarlarını çiğneyerek Libya hükümeti ile anlaşmalar yapması, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin egemenliğine saygı göstermemesi ve Libya'da yürüttüğü siyaset uluslararası hukuka aykırıdır. Türkiye Libya'da tehlikeli oyun oynuyor" ifadelerini kullanarak, Erdoğan hükümetinin Libya’daki hamlelerini eleştirmişti.

Macron’un açıklamalarının ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, Macron’un Libya’daki hamleleri nedeniyle Türkiye’ye yaptığı eleştiriye tepki göstermişti. Bakanlık Sözcüsü Hami Aksoy, "Macron'un Libya'nın meşru hükümetine verdiği desteği 'tehlikeli bir oyun' olarak tanımlaması ancak akıl tutulmasıyla izah edilebilir" ifadelerini kullanmıştı.