4 Mayıs 2024 Cumartesi

Limter-İş'den Tuzla'da eylem: Asbestli ölüm gemisini durduralım

Tonlarca asbest yüklü Sao Paulo gemisinin Aliağa'da sökümünün engellenmesi için Tuzla'da eylem yapan Limter-İş Sendikası, geminin ölüm saçtığını söyledi. Taleplerini sıralayan Limter-İş daha önce defalarca asbestli gemilere karşı yürüttükleri ve kazandıkları mücadeleleri hatırlattı, tüm işçileri birlikte mücadeleye çağırdı. 

DİSK/Limter-İş Sendikası içinde tonlarca asbest, kurşunlu boya ve tehlikeli maddeler barındıran Sao Paulo isimli 62 yıllık hurda uçak gemisinin İzmir Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'nde sökülmek istenmesine tepki gösterdi, geminin ölüm saçtığının altını çizdi. 

Tuzla Gemi önünde, "Aliağa için emeğimiz için doğamız için ve çocuklarımızın geleceği için ölüm gemisini durduralım" yazılı pankartın açıldığı eylemin basın metnini Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı okudu. Geminin söküm ihalesini SÖK Denizcilik tersanesinin aldığını hatırlatan Saygılı, SÖK Denizcilik patronlarının milyon dolarlar kazanacağını ancak başta gemi söküm işçileri olmak üzere Aliağa, İzmir ve zehirli boyalara batmış hurda metalin ergitildiği hurda metal fabrikalarının olduğu tarım havzalarında yaşayan tüm halkları, başta çocuklar olmak üzere tüm kırılgan canlıları ve gıda zincirini zehirleyeceğini kaydetti.

Aliağa ve İzmir'in son yirmi yıldır gemi çöplüğü olarak kullanıldığını, Aliağa'da 2021 Mayıs'a dek son beş yılda 741 gemi söküldüğünü aktaran Saygılı, "Sonuçta denizimiz, toprağımız, havamız kirleniyor, işçiler ve bölgede yaşayanlar kanser oluyor, sağlıklarını, canlarını  kaybediyorlar" dedi.

Yıllardır tersanelerde ve gemi sökümde her türlü kuralsızlığa, yasa dışılığa ve adaletsizliğe karşı hem yasal hem de fiili mücadele yürüten Limter-İş'in tarihinde asbestli gemilere karşı mücadelenin önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Saygılı, "1995 yılında Sadıkoğlu Tersanesi'nde söküme gelen United States asbest yüklü geminin sökümü, sendikamız öncülüğünde  Gemi Mühendisler Odası,Çevre Mühendisleri Odası ve Greenpeace ile birlikte yürüttüğümüz mücadele neticesinde engellenmiştir. Gene Aliağa'ya gelmekte olan Sao Paulo gemisinin ikiz kardeşi Clemenceau (Klemanso) gemisi 2003 yılında, Türkiye Karasularından döndürüldüğünde, Limter-İş Sendikamız  bu mücadelenin içindeydi. 2006 yılında ise 100 tona yakın asbest buluna Otopan isimli  geminin Aliağa'da sökümü engellenmiş ve Hollanda'ya geri gitmek zorunda kalmıştır. Bu mücadeleyi de Limter-İş Sendikası'nın emek ve ekoloji mücadelesi defterine gururla yazmıştık" örneklerini verdi. 

Saygılı, şu talepleri sıraladı:
🔹 "Geminin bu haliyle Türkiye'ye ihracatı uluslararası sözleşme ve ulusal yasalara göre yasa dışıdır,kanunlar uygulansın.
🔹 Aliağa Tersaneleri kapalı kutu olmaktan çıkarılsın,bağımsız oda ve sendikaların denetimine açılsın.
🔹 Sendikalaşmanın önündeki tüm engeller kaldırılsın.
🔹 İşçilerin sıra sıra ölümüne neden olan,zamana yayılmış ölüm anlamına gelen meslek hastalıkları kayıt altına alınsın. 
🔹 Aliağa'daki baştankara yöntemi ile deniz, hava, su, işçilerin ciğeri, tarım havzaları kirletilerek yapılan, havuzsuz gemi sökümüne son verilsin. Patronlar karlarından kısıp, doğaya ve işçilerin sağlığına yıktıkları bedellerle havuz söküm sistemine ve gerçek tehlikeli madde bertarafına zorlansınlar."

Eylem, sloganlarla sona erdi.