3 Mayıs 2024 Cuma

Libya tezkeresi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi

Meclis, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmeleri için olağanüstü toplandı. Görüşmelerin ardından yapılan oylamada tezkere kabul edildi.

Libya'ya asker gönderilmesini öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM'de 325'e karşı 184 oyla kabul edildi. Tezkerenin geçerlilik süresi 1 yıl olacak.

AKP Grup Başkanı Mehmet Naci Bostancı bugünkü tezkerenin Türkiye'yi Alanya kıyılarına gömmeye çalışanlara verilecek güçlü bir cevap olacağını savundu.

CHP Sakarya Milletvekili ve Grup Başkanvekili Engin Özkoç mecliste bulunan 10 partiden 7'sinin tezkereye karşı çıktığını üçünün desteklediğini söyledi. Özkoç hükümetin doğrudan asker göndermek yerine Birleşmiş Milletler'e giderek barış gücünü devreye sokması gerektiğini vurguladı.

HDP: HAYIR OYU VERECEĞİZ
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, söz aldı. Hatimoğulları, "Birkaç hafta önce Libya ile mutabakat muhtırası Meclis'e geldi. HDP olarak buna hayır dedik. Çünkü o bulutun bu yağmurları getireceğinin farkındaydık. Mutabakat muhtırasının ardından askeri anlaşmalar ve savaş tezkerelerinin gelecek dedik, nitekim yanılmadık. Alelacele güvenlik ve askeri işbirliği anlaşması geldi. Meclis olağanüstü toplandı ve AKP- MHP oylarıyla geçti" dedi.

Libya tezkeresinin olağanüstü bir şekilde Meclis'in gündemine getirilmesini yadırgadığını belirten Hatimoğulları, "Şunda iktidar partisinin sıraları tıka basa dolu. Ama 82 milyonu ilgilendiren bütçe görüşmelerinde ne yazık ki aynı ilgiyi göstermedi iktidar. Biz baştan beri bu tezkereye hayır dedik. Çünkü bu tezkere bu iktidarın dış siyasetteki muhteşem başarısızlığının ve değerli yalnızlığının bir kez daha tescillenmesi anlamına geliyor. Yakın tarihe bakalım. Suriye'de savaş başladığından beri IŞİD ve El Kaide çetelerine açık bir şekilde destek verildi. En nihayeti gelinen noktada komşularla sıfır sorun politikası kendini komşularla sıfır barış politikasına terk etti. Dört parça Kürdistan'da yaşayan Kürt halkıyla küskünlükler derinleştirildi, Arap halkının nefreti kazanıldı. Suriye'de yüzbinlerce insan yaşamını kaybetti, milyonlarcası göç etmek zorunda kaldı" diye konuştu.

HDP olarak barışçıl, özgürlükçü, eşitlikçi ve adaletli siyaset anlayışlarını her yerde söylemeye devam edeceklerini belirten Hatimoğulları, "Libya halkının yaşam sürdüğü, Suriye'de, Afrin'de halkların yaşam sürdüğü yerlere asker göndermeye çalışıyorsunuz. Bu yayılmacı siyasetin ta kendisidir. Bu uluslararası hukukta işgal, iç müdahale demektir. Bu iktidar bu ülkenin tarihine kara sayfalar eklemeye devam ediyor. Doğu Akdeniz, ülkeler açısından önemli bir gündeme dönüştü. Doğalgaz rezervleri emperyalist güçlerin iştahını kabartmış durumda. Türkiye Doğu Akdeniz'de gerilim yaratarak inisiyatif elde etmek istiyor. Ama şuan Türkiye başka bir şeyi zorluyor. Gerilimi tırmandırıyor ve iç siyasette beslenmek istiyor" diye konuştu.

Hatimoğulları, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İhvancı Trablus hükümetinin meşruiyeti tartışma konusudur. Birleşmiş Milletleri (BM) arkasına alan iktidara şu soruyu sormak istiyoruz; BM Konseyi'nin  Libya'da her iki tarafa silah ambargosu kararı var ama bunu ilk delen Türkiye. Yıllardan beri Türkiye İhvancı Trablus hükümetine her anlamda destek sağladığını biliyoruz. Tezkere mevcut desteği meşrulaştırmak için yapılmaktadır. Paramiliter güçlerin savaşacağı bir dönemi Türkiye'nin bu savaşla birlikte resmen başlatacağının görmüş durumundayız. Bu savaşın ne Arap Birliği ne Avrupa Birliği'nde hiçbir meşruiyeti yoktur. Ve her yerden Libya'daki müdahaleye dair kınama açıklamaları geliyor. İktidar bunu değerlendirmek durumundadır. Türkiye'de yoksul halk çocuklarından oluşan askerleri ve orada kanlarının akmasının önü açılıyor. Bu rejim tıkanmıştır. Bu rejim silah sanayisini güçlendirme, Bayraktar'ları daha da zengin etme, pazar alanını genişletmek içi Libya'ya sefere çıkmıştır. Bu coğrafyada toprağın ve suyun altında petrol ve doğalgazdan daha fazla insan bedeni, insan kanı var."



TİP: ANKARA'DA LİBYA ASKERİ GÖRMEK İSTER MİSİNİZ?
Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, "Mustafa Kemal'i taklit etmeye çalışırken Enver Paşa'ya döneceksiniz" dedi. Türkiye'nin tarihinin gördüğü en Amerikancı hükümetle karşı karşıya olduğunu savunan Baş, "Ankara'da Libya askeri görmek ister misiniz?" sorusunu yöneltti. Baş, konuşmasını 'hayır' diyerek tamamladı.

AKP Milletvekili ve Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler yaptığı konuşmada Halife Hafter ve Tobruk yönetiminin tek amacının askeri çözüm olduğunu Tükiye'nin ise önceliğinin siyasi çözüm olduğunu belirti.

Genel Kurulda Demokrat Parti Genel Başkanı ve Afyon Milletvekili Gültekin Uysal ile Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici de birer konuşma yaptı.

Destici, konuşmasında tezkereye destek vereceklerini dile getirdi.

SAADET PARTİSİ: TEZKEREYE DESTEK VERMEYECEĞİZ
Saadet Partisi Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, tezkere konusunda partisinin bilgilendirilmediğini söyledi. Libya'da yaşanacak olanların vebalinin mevcut hükümetin omuzlarındanda olduğunu belirten Karaduman, "Saadet Partisi adına Libya tezkeresini kabul etmediğimizi ifade etmek istiyorum" açıklamasında bulundu.

AKP: TEZKEREYE DESDEK VERECEĞİZ
AKP adına Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz söz aldı. Libya'daki savaşın şiddetlenmesi halinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika'daki çıkarlarının tehlikeye gireceğini ifade eden Yılmaz, Ankara ve Trablus'un uluslararası hukuktan doğan haklarının bulunduğunu söyledi.

"Libya Türkiye'den askeri destek çağrısında bulunmuştur. Türkiye buna sessiz kalamaz. Vicdana sığmaz" diyen Yılmaz, Son gelişmelerin, Libya'ya destek verilmesini gerektirdiğini söyledi. İsmet Yılmaz, "Libya hükümeti, Türkiye'nin yardımını talep etmektedir. Bu talep Türkiye'ye sorumluluk yüklemektedir. BM Güvenlik Konseyi de bunu ister. Tezkere ülkede ateşkesin sağlanmasına katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu. İsmet Yılmaz, "tezkereye destek vereceğiz" ifadelerini kullandı.

CHP: ONAYLAMAMIZ ASLA MÜMKÜN DEĞİL
Cumhuriyet Halk Partisi adına Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz konuşma yaptı. "Saray'ın siparişi" ve "felaket çağrısı" ifadelerini kullanan Çeviköz, tezkerenin savaş tezkeresi olduğunu söyledi.

Askeri harekatların ulusal çıkarlara göre belirlenmesi gerektiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı, söz konusu tezkerenin muğlak, ucu açık, net olmadığını kaydetti.

Tezkerenin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini öne süren Çeviköz, tezkerenin Anayasa'nın 92'inci maddesine de uymadığını söyledi.

Saplantı ile hareket edilmemesi gerektiğini kaydeden Çeviköz, ayrıca Türkiye'nin Libya'ya muharip güç göndermemesi gerektiğini söyledi.

"BM'nin Barış Gücü oluşturulmasına ön ayak olun, BM'yi göreve çağırın" ifadesini kullanan Çeviköz, "Tezkereye olumsuz oy vereceğiz" dedi.

KILIÇDAROĞLU: BM BARIŞ GÜCÜ LİBYA'YA GÖNDERİLMELİ
Libya tezkeresi görüşmelerinin devam ettiği sırada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Libya'daki savaşın sonlandırılması amacıyla Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün vakit geçirmeden bölgeye gönderilmesi gerektiğini bildirdi.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin, BM'nin 2259 sayılı kararı uyarınca uluslararası meşruiyeti olan bir hükümet olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Bu nedenle iç savaşın sona erdirilmesi ve ülkede akan kanın durdurulması amacıyla Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün vakit geçirmeksizin bölgeye gönderilmesi sağlanmalıdır. Türkiye, bölgede istikrarın sağlanmasına önayak olmalı, tüm diplomatik çabasını bu yönde ortaya koymalıdır."

MHP: KABUL OYU VERECEĞİZ
MHP adına Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay söz aldı. Akçay, "Tezkerenin kabulü ile Doğu Akdeniz'deki gücümüz artacak, durum üstünlüğü elde edilecek. Stratejik kazanımlar sonuçlar getirecek. Doğu Akdeniz’deki doğal kaynaklar sebebiyle Türkiye’ye karşı bir şer ittifakı kurulmuştur" dedi.

Ankara'nın Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yaptığı anlaşmalardan övgüyle söz eden Akçay, tezkerenin kabul edilmemesinin, Libya ve Afrika'da Türkiye karşıtı oluşumlara cesaret vereceğini savundu.

"Türkiye, Libya'ya savaşa değil barış ve huzurun tesisi ve BM'nin öngörüldüğü üzere UMH'ye destek vermek için gitmektedir" diyen Erkan Ayçay, tezkereye evet oyu vereceklerini söyledi.

İYİ PARTİ: MİLLİYETÇİLİĞİN GEREĞİ 'HAYIR' DENİLMELİ
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray aldı. Türkiye'nin Libya'da Rusya ile karşı karşıya gelme ihtimali bulunduğunu belirten Çıray, "Türk askerinin cesareti milli davalarda geçerlidir" diye konuştu. AKP'nin iç ve dış politikalarına sert eleştiriler getiren Çıray, milliyetçiliğin ve vatanseverliğin gereği olarak Meclis'in 'hayır' demesi gerektiğini savundu.

TEZKERE KABUL EDİLDİ
Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi 157 ret oyuna karşı 325 kabul oyuyla kabul edildi.