29 Mart 2024 Cuma

'LGBTİ+'lara yönelik ayrımcılığa son verin'

Uluslararası Af Örgütü,  LGBTİ+'ların salgın döneminde yaşadığı dışlanmaya son verilmesi için devletlere çağrıda bulundu.

Uluslararası Af Örgütü’nün Toplumsal Cinsiyet, Cinsellik ve Kimlik Birimi Araştırmacısı ve Politika Danışmanı Nadia Rahman, Onur Haftası etkinliklerine yönelik engellemeye tepki gösterdi.

"Düşmanca veya tehlikeli karantinalar altında mahsur kalmış sayısız insan var" diyen Rahman, şöyle konuştu: "Devletler acilen ülkelerindeki LGBTİ+’lara somut ve uygun destek sağlamalı. Sağlık hizmetlerine eşit erişimin güvence altına alınması, istihdam ve sosyal güvenlik mekanizmalarının önündeki engellerin kaldırılması, şiddet ve tacizlerle karşılaşan LGBTİ+’lara güvenli yerler temin edilmesi buna dahildir."

Af Örgütü açıklamasında LGBTİ+'ların yaşadığı hak ihlallerinden örnekler de verdi. Buna göre, Uganda’da, 23 genç, "hastalığın yayılmasına yol açabilecek ihmalkar davranışlar" ve "yasal düzene itaatsizlik" gibi suçlar işledikleri gerekçesiyle gözaltına alındı.

Filipinler’de polis, üç LGBTİ+’yı, sokağa çıkma yasağını ihlal ettikleri bahanesiyle cezalandırmak için aşağılayıcı davranışlara zorladı ve bu sırada video çekerek, görüntüleri sosyal medyada paylaştı.

Hindistan’da merkezi hükümet, çıkardığı teşvik paketinde transları kapsam dışı bıraktı.

Uluslararası Af Örgütü, Mısır yetkilileri tarafından keyfi olarak gözaltına alınan ve işkence edilen Mısırlı kuir aktivist Sarah Hegazi’nin ölümünün, devlet destekli ayrımcılığın sonuçlarını ortaya koyan kahredici bir örnek olduğuna dikkat çekti.

Örgüt, hükümetlere şu çağrıyı yaptı: 
"Hormon terapisi, beden uyum ameliyatları ve ruhsal sağlık desteği de dahil olmak üzere sağlık hizmetlerine erişim sağlanmalı.
Düşmanca karantina koşullarında yaşayan LGBTİ+’lara koruma sağlanmalı, bu kapsamda şiddet vakalarının bildirileceği yardım hatları da dahil olmak üzere, ev içi şiddet ve aile şiddetine uğrayan kişilerin adalete, desteğe ve hizmetlere erişimini kolaylaştıracak düzenlemeler hayata geçirilmeli.
İstihdam ve diğer temel hizmetlere eşit erişim güvence altına alınmalı, LGBTİ+’ların devlet teşvik paketleri ve sosyal yardımlardan dışlanmaması sağlanmalı.
COVID-19’la bağlantılı politikalar bahane edilerek LGBTİ+’ların suçlu haline getirilmesine son verilmeli.
LGBTİ+’ların yaftalanmasına müsamaha gösterilmeyeceği net bir biçimde ifade edilmeli."