12 Mayıs 2024 Pazar

Kurtulan: Yeni Yaşam gazetesi neden tutsaklara verilmiyor?

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Kandıra Hapishanesi'nde Yeni Yaşam gazetesinin verilmemesini meclis gündemine taşıdı.
Her geçen gün hapishanelerdeki baskı ve keyfi uygulamalar artarken OHAL'in yasakları da fiilen devam ettiriliyor. OHAL döneminde, birçok hapishaneye yayın yasağı getirilmiş ve tutsakların okuma, haber alma hakkı gasp edilmişti. OHAL kalksa bile uygulamaları devam ediyor.
 
Özellikle 1 Mart tarihinden itibaren tüm hapishanelerde PKK ve PJAK davası tutsakların, tecridin kaldırılması amacıyla süresiz/dönüşümsüz açlık grevine başlaması ile birlikte bu yasaklar ve keyfi uygulamalar arttı.
 
Tutsakların en doğal hakkı olan haber alma hakkı, özgür basın geleneğindeki gazetelerin verilmemesi ile gerçekleştiriliyor. Birçok hapishane idaresi, Atılım ve Yeni Yaşam gazetesi başta olmak üzere birçok gazete ve dergiye "yasak" gerekçesi ile el koyuyor.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Kandıra Hapishanesi'nde Yeni Yaşam gazetesinin verilmemesini Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e sordu.
 
Kurtulan, Kocaeli 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü Eğitim Kurulu Başkanlığı'nın 05/03/2019 tarih ve 2019/10 Karar No'lu yazısında Yeni Yaşam gazetesinin "kurum güvenliğini tehlikeye düşüreceği" gerekçesiyle tutuklu ve hükümlülere verilmediğini kaydetti.
 
Kurtulan, şu sorulara cevap istedi:
 
- Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere Yeni Yaşam gazetesinin verilmemesi açlık grevlerinin yayılmasına nasıl bir etkisi olacaktır?
 
- Cezaevlerinde açlık grevinde bulunan tutuklu ve hükümlülere yayınların verilmesini engelleme yerine Bakanlık olarak açlık grevindekilerin taleplerini dinleme ve açlık grevlerinin bitirilmesine yönelik çalışmanız var mıdır?