16 Nisan 2024 Salı

Almanya kentlerinde binlerce kişi işgal saldırılarını protesto etti

Almanya'nın Köln, Hamburg, Kiel, Nürnberg ve Frankfurt kentlerinde Türkiye'nin işgal saldırıları protesto edildi. Eylemlere Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), FED-MED, AGİF, ATİF, ADHF, MLKP ve Alman antifaşist gruplar katıldılar.

Almanya'nın Köln, Hamburg, Kiel, Nürnberg ve Frankfurt kentlerinde Türkiye'nin işgal saldırıları protesto edildi.

KÖLN
Almanya'nın Köln kentinde Türkiye'nin Güney Kürdistan ve Rojava'ya yönelik işgal saldırılarını protesto etti.

Demokratik Güç Birliği, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ve FED-MED'ın çağrısı ile Köln Merkez Tren Garı önünde çok sayıda kişi bir araya geldi.

Halk, açtıkları pankart ve dövizlerle Türkiye'nin saldırılarını protesto etti. Yapılan kısa konuşmaların ardından, alanı dolduran halk, TJK-E, YPG/YPJ, MLKP, ADHK, ANTİFA bayraklarıyla Rudolfplatz'a doğru yürüyüşe geçti.

Sloganlar ve zılgıtlarla yapılan yürüyüşte Almanya'nın sessizliği kınandı. Köln'nün en işlek caddelerinden Friesenplatz'a gelindiğinde "Çocuk katili Erdoğan" ve "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından Rudolfplatz Meydanı'na miting düzenlendi. Saygu duruşu ile başlayan mitingde konuşan NRW FED-MED Eşbaşkanı Engin Sever, "40 yıldır Kürdistan toprağında büyük bir direniş sergileniyor. Türk devleti NATO desteğiyle Kürtleri katlediyor. Biz bugün bu katliamı protesto etmek için yürüdük. Herkes bilsin Kürt halkı yüz yıl önceki Kürt değildir. YPG/YPJ öncülüğünde tarihi bir direniş verdi. Bu direniş artık sadece Rojava'da olmayacak, dört parça Kürdistan'da olacak" dedi.

TJK-E adına konuşan Ayten Kaplan ise "Türk devleti kendi sorunu çözemediği gibi savaşı yayıyor ve diyalog yerine savaşı seçiyor. Bütün dünya adına Kürtler büyük bedeller ödedi. Ama dünya devletleri Türk devletinin Kürtlere dönük saldırılara sessiz kalıyor. Biz bunu protesto ediyoruz. Orada yaşanan soykırımı teşhir etmeye devam edeceğiz" diye kaydetti.

Sol Parti Milletvekili Andrei Hunko ise konuşmasında Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ı eleştirdi. Maas'ı Türkiye'de yaşanan hak ihlallerine sessiz kaldığını belirten Hunko, "Türkiye'de o kadar hak ihlalleri yaşanıyor. Erdoğan Kürtlerden sonra savaşı Libya'ya da taşıdı. Fransız gemisi Türk devletinin Libya'ya gönderdiği silah yüklü gemiyi kontrol etmesine Türk gemileri izin vermedi. Fransa bütün bu olup bitenler karşısında yalnız bırakıldı. Berlin'i ziyaret eden Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na bu konuda tek kelime edilmedi. Erdoğan artık kontrol edilemez biri oldu" diye belirtti.

MLKP adına yapılan konuşmada Kürdistan'ın her bir parçasına dönük saldırıların direniş ile karşılaşılacağı, birleşik mücadelenin sömürgeci rejimi muhakkak yerle bir edileceği belirtildi

NÜRNBERG
Almanya'nın Nürnberg kentinde Türkiye'nin Şengal, Maxmur ve Medya Savunma Alanları'na yönelik düzenlediği işgal saldırıları protesto edildi.

Leonhaldplatz'da düzenlenen mitinge Medya Halk Evi, Die Linke, SDAJ, AGİF ve antifaşistler katıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı mitingde Türkiye'nin Kürdistan'da gerçekleştirdiği katliamların fotoları taşınırken, "Bijî berxwedan", "Jin, jîyan, azadî", "Terörist Erdoğan", "Faşizme karşı omuz omuza", "Faşist Türk devleti Kürdistan'dan defol" sloganları atıldı.

Mitingde yapılan konuşmalarda Türkiye'nin saldırılarının Kürt soykırımını gerçekleştirmek amaçlı olduğu ve bunun için de Türkiye'nin saldırılarına karşı alanlarda mücadeleyi yükseltme çağrısında bulunulurken, Viyana'daki faşist saldırılara dikkat çekildi.

HAMBURG
Hamburg kentinde de Türkiye'nin saldırılarını protesto etmek için bir miting düzenlendi. Sternschanze'de düzenlenen mitinge Rojbin Kadın Meclisi, Hamburg Demokratik Güç Birliği, AGİF, MLKP ve antifaşist gruplar katıldı.