26 Nisan 2024 Cuma

Köln'de 70'nci 'Adalet Nöbeti'

Köln'de Dayanışmanın Sesleri Derneği tarafından düzenlenen 'Adalet Nöbeti'nin 70'ncisi düzenlendi. Eylemde, Türkiye'de tutuklu bulunan gazeteciler ve siyasetçilerin serbest bırakılması istendi.

Almanya'nın Köln kentinde Dayanışmanın Sesleri Derneği tarafından düzenlenen 'Adalet Nöbeti'nin 70'ncisi düzenlendi.

Eylemde ilk konuşmayı Dayanışmanın Sesleri (Stimmen der Solidarität-Mahnwache Köln) adına Tamer Demirci yaptı. Demirci, geçmiş yıllarda Türkiye'de tutuklu kalan Deniz Yücel, Meşale Tolu, Peter Steudtner vs geri dönmüş olsa da bugün halen 61 Almanın tutuklu ve 66 Almanın yurtdışı yasağı olduğuna dikkat çekti. Demirci, tutuklu Almanların yanısıra 100'ü aşkın gazeteci ve HDP Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere binlerce siyasi tutsağın olduğunun altını çizdi.

Ardından konuşan Yeşiller Milletvekilli Margit Stumpp ise "Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü kapsamından çok sayıda gazeteci ve basın çalışanına karşı soruşturma açıldığını ve muhalif basının susturulmaya çalışıldığını" ifade etti. Eski ETHA çevirmeni Meşale Tolu'nun duruşmalarına sürekli katılan Stumpp, haftaya Meşale Tolu, Deniz Yücel ve Can Dündar'ın duruşmalarının olduğunu hatırlattı.

Solparti Milletvekili Gökay Akbulut da son günlerde yeniden Almanya'dan giriş yapanlara yönelik gözaltı haberlerinin geldiğini vurguladı. Akbulut, ayrıca Solparti olarak TSK'nın Kürt köylerine karşı hava saldırılarını kınadıklarını söyledi.

Eylemde yurtdışı yasağı ile Türkiye'den çıkış yapamayan Bekir Topgider'in oğluda bir konuşma yaptı. Topgider babasının Kasım ayında tutuklandığını ve Mart'da tahliye olduğunu ancak yurtdışı yasağından dolayı gelemediğini ifade etti.

Eyleme siyasi tutsak Erdener Demirel'in annesi, 10 gün önce Interpol tarafından Slovenya'da tutuklanan Osman Arslan'ın oğlu, hasta tutuklu İsmail Yılmaz'ın kızı ile AGİF Eşbaşkanı Onur Güler'de katıldı.

Eylem "Yaşasın enternasyonal dayanışma" ve "Siyasi tutsaklara özgürlük" sloganları ile sona erdi.