24 Nisan 2024 Çarşamba

Koçyiğit: Göçmenlerin yaşam hakkı güvence altına alınsın

HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, ülkedeki göçmen kadınların başta yaşam hakkı olmak üzere diğer haklarının güvence altına alınması için meclis araştırması açılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili ve Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Türkiye'de mülteci statüsüne alınmayan göçmen kadınların yaşadığı sorunları Meclis'e taşıdı. Koçyiğit, bu kadınların başta yaşam hakkı ve yaşadıkları tüm sorunlara ilişkin Meclis Araştırması açılması için Meclis Başkanlığı'na önerge verdi. 

Önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: 
"Suriyeliler göçle birlikte Türkiye'de mülteci statüsüne bile geçemeyen ve hukuki anlamda hiçbir tanımı olmayan önce misafir statüsüyle tanınmış, daha sonra Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Madde 91 uyarınca 22 Ekim 2014'te geçici korumaya ilişkin bir yönetmelik ile ‘geçici koruma statüsü' verilmiştir. Suriyeli göçmenler mülteci statüsünde olmadıkları için Türkiye'de barınma, beslenme, eğitim, sağlık sosyal, ulaşım hakkından etkili ve yeterli yararlanamadıkları gibi şiddet, linç, nefret söylemlerinin de hedefi olmaktadırlar. Suriyeli göçmen kadınlar, cinsiyet eşitsizliği yüzünden erkeklere nazaran daha ciddi sorunlarla karşılaşmaktadır. Göç ettikten sonra bu kadınlar sosyal izolasyon, yalnızlık, dil engeli ve kültürel farklılıklar nedeniyle birçok şeye yabancılaşmakta; cinsel taciz, tecavüz, şiddet, erken ve zorla evlendirme ve çoklu evliliklere maruz kalmaktadırlar. Erken ve zorla evlilikler aynı zamanda kız çocuklarının eğitim hakkına erişimlerini de engellemektedir. AFAD'ın raporuna göre; kamplarda kalan 15-18 yaş arasındaki kadınların yüzde 15'i evli olduğu belirlenmiştir.

"Suriyeli göçmen kadınlar dışında ekonomik nedenlerle Türkiye'ye göç eden Kazak, Tatar, Özbek gibi diğer uyruktan göçmen kadınlar da benzer sorunlar yaşamaktadır. Bu kadınlar genellikle ev hizmetinde yatılı olarak istihdam edilmekte, çoğunlukla ucuz is¸ gücü¨ olarak; hiçbir sosyal güvenceden faydalanamadan, eksik ve düzensiz ücretle çalıştırılmaktadır. Bu göçmen kadınların büyük bir çoğunluğu Türkiye'de izinsiz ikamet etmekte ve yasal çalışma izinleri bulunmamaktadır. Bunun en son örneği; 23 Eylül'de AKP milletvekili Şirin Ünal'ın evinde sigortasız çalıştırılan ve şüpheli şekilde ölen Nadira Kadirova ismindeki Özbekistan uyruklu göçmen kadın oldu. Dolayısıyla izinsiz ikamet ve kayıt dışı istihdam bu göçmen kadınları korunmasız bırakmaktadır.

"Tüm bu sorunlar göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'deki göçmen kadınların başta yaşam hakkı güvence altına alınarak; yaşadıkları sorunlar tüm boyutlarıyla tespit edilmesi, mağduriyetlerinin giderilmesi, 6284 sayılı Kanun'da yer alan koruyucu ve önleyici tedbirlerin, göçmen kadınlar için de uygulanabilir olmasının sağlanması için konunun Meclis tarafından ivedilikle ele alınması gerekmektedir."