11 Ekim 2024 Cuma

Kocaeli İSİG Meclisi: Çalışırken ölmek istemiyoruz

Kocaeli İSİG Meclisi ve TMMOB Kocaeli İKK, Sakarya'daki Oba Makarna fabrikasında meydana gelen, 1 işçinin katledildiği ve 30 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin açıklama yaparak, sürecin takipçisi olacaklarını duyurdu.

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi ve Kocaeli Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Sakarya'da bulunan Oba Makarna fabrikasında yaşanan patlamayla ilgili eylem yaptı.

Kocaeli İnsan Hakları Parkı'nda gerçekleştirilen eylemde, "Artık yeter, çalışırken ölmek istemiyoruz" pankartı açıldı. Basın açıklamasını okuyan Mehmet Ali Elma, yaşanan patlamada bir işçinin hayatını kaybettiği, 6'sı ağır 30 kişinin ise yaralandığını kaydetti.

Yapılan açıklamalardan ve görüntülerden ilk patlamanın değirmen bölümünde meydana geldiği ve ikinci patlamayla da bir silonun tahrip olduğunun görüldüğünü belirten Elma, "Bu durum patlamanın olası bir toz (buğday unu) patlaması olduğu kanısını yaratıyor. Bilindiği gibi organik tozların havadaki konsantrasyonuna bağlı olarak patlama riskleri vardır. Bu riski en aza indirmek için 'Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik' yükümlülüklerini yerine getirmek ise her işverenin görevidir" dedi.

Patronların yönetmeliğe ilişkin yükümlülüklerine işaret eden Elma, Oba Makarna patronuna şu soruları yöneltti:
🔹"Uygun bir patlamadan korunma dökümanı hazırlanmış mıdır?
🔹Ekipmanlar ATEX direktifine ve patlayacı ortam sınıflandırmasına uygun mudur?
🔹Çalışanlara patlamadan korunma esaslarına ilişkin eğitim verilmekte midir?
🔹Toz azaltma, havalandırma, temizlik gibi tedbirler uygulanmakta mıdır?
🔹Statik elektrik tebirleri uygulanmış mıdır?
🔹Ekipman içinde ateşleme kaynaklarını tespit eden ve söndüren sistemler var mıdır?
🔹İşletme genelinde ekipmanlar ve tesisatlar için uygun periyotlarda ve nitelikte bakım faaliyetleri gerçekleştirilmiş midir?"

'HAZİRAN AYINDA BAKANLIK TARAFINDAN DENETLENMİŞ'
Fabrikanın haziran ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlendiği dile getiren Elma, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a sormak istiyoruz: Bakanlık denetimlerinde bu patlamaya sebep olabilecek eksiklikler tespit edilebilmiş midir? Eğer edildiyse işletmenin faaliyetleri neden durdurulmamıştır" dedi.

'TAM ZAMANLI BİR İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI İSTİHDAM EDİLMEDİ'
Elma, şöyle devam etti: "Yine işçilerden edindiğimiz bilgiye göre Oba Makarna tarafından tam zamanlı bir iş güvenliği uzmanı istihdam edilmemiş, bunun yerine bir ortak sağlık ve güvenlik biriminden (OSGB) yarı zamanlı hizmet alımına gidilmiştir. Bunun nedeninin, tehlike sınıfları tebliğinde makarna üretiminin az tehlikeli sınıfta tanımlanmış olması ve iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi istihdamının bu sınıflandırmaya göre yapılmış olması olduğunu düşünüyoruz. İçinde siloların ve değirmenlerin olması dolayısıyla ile toz patlaması riski olan bir işletmenin az tehlikeli sınıfta sınıflandırmak abesle iştigaldir. Sayın Işıkhan'a bu tebliğde değişiklik yapıp yapmayacaklarını da sormak istiyoruz."

Elma, "Buradan bir kez daha tekrar ediyoruz: Yeni patlamalar ile canlarımızı yitirmemek için sürecin takipçisi olacağımızı, önlem almayanlardan ve denetlemeyenlerden hesap sorulması için mücadele edeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.

Eylem, sloganlarla son buldu.