2 Mayıs 2024 Perşembe

Kızıltepe'de tutsak anneleri: Onlar direndikçe biz de onların yanında olacağız

Kızıltepe'de tecride karşı yürüyüş yapmak isteyen tutsak anneleri polisler tarafından engellendi. Engellemeye tepki gösteren anneler, "Benim çocuğum 5 aydır aç. Ben nasıl evde oturayım. Onlar direndikçe biz de onların yanında olacağız" dedi.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle hapishanelerde açlık grevi ve ölüm oruçları devam ediyor. Mardin'in Kızıltepe İlçesinde tutsak aileleri sürece ilişkin basın açıklaması yaptı.
 
Özgürlük Meydanında bulunan DBP İlçe binası önünde yapılan açıklamaya tutsak annelerinin yanı sıra HDP Mardin Milletvekilli Ebru Günay ve HDP ile DBP İlçe yöneticileri katıldı. 
 
Üzerlerinde "Leyla Güven haklıdır. Tecride ses ver" yazılı önlüklerle ilçe binası önünde bir araya gelen ailelere polis, "Kanunsuz gösteri yapıyorsunuz" denilerek engellenmek istedi. Engellemeye karşı kitle  alkış ve "Bijî berxwadana zîndanan" sloganı ile tepki gösterdi. 
 
Ardından Buca Kırıklar Hapishanesi'nde 140 gündür açlık grevinde olan Abdullah Oran'ın annesi Methiye Oran, "Bizler barış istiyoruz. Ölüm olmasın istiyoruz. Yasak bir şey yapmıyoruz. Bizim çocuklarımız ölüyor. Yeter artık. Biz bu açlık grevi bitsin çocuklarımız yaşasın istiyoruz. Sizde burada bizim önümüzü kesiyorsunuz. Biz anneler durmayacağız. Çocuklarımız ölürken onlar orda açken bizde yerimizde oturmayacağız. Biz sadece adalet istiyoruz" diyerek polis ablukasına tepki gösterdi.
 
Annelerin yürüyüş yapmasına izin vermeyen polis, "Biz sabır ediyoruz, siz de bizi zorlamayın. Kanun dışı etkinlik yapıyorsunuz" diyerek yürümek isteyen annelerin önünü kesti.
 
Yaşananları alkış ve sloganlar ile protesto eden annelerden Fatma Deniz, "Yeter artık. Sizin anneniz yok mu? Sizin çocuklarınız yok mu. Bizim ciğerimiz yanıyor ciğerimiz. Bir şey yapın artık bir şey yapılsın.  Çocuklarımız ölürken bize içeride oturun diyorlar. Biz çok bir şey istemiyoruz. Sadece bariş ve huzur istiyoruz. Çocuklarımız ölmesin diye elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bizim çocuklarımız 5 aydır aç. Sizin anneniz olsa siz ne yaparsınız. Gidin annenize söyleyin bunları duysa izin verir mi. Çocuklarımız orada eriyene kadar biz de burada olacağız. Çocuklarımızın yanında olacağız. Biz uyumayacağız" şeklinde konuştu.
 
Konuşma esnasında polis memurunun, "Kızıltepe'yi eylem alanı ilan etmeye gerek yok. Adalet istiyorsanız gidin Adalet Bakanlığına, adliye saraylarına. Sokaklarda adalet aranmaz. Sabır sınırımızı zorluyorsunuz" diyerek aileleri tehdit etti.
 
Konuşmalar sonrası parti binası önünde anneler 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Eylem esnasında konuşan anneler barış ve çözüm yolunun tecridin kaldırılmasından İmralı'dan geçtiğini söyleyerek görüşmelerin bir an önce sağlanması gerektiğini ifade ettiler.
 
5 dakikalık oturma eyleminin ardından anneler "Bijî berxwadana zîndanan" sloganları ve zılgıtlar eşliğinde parti binasına girdi.