19 Mayıs 2024 Pazar

Kızıltepe'de de annelere saldırı: 5 gözaltı

Mardin Kızıltepe'de açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek için açıklama yapmak isteyen Barış Anneleri'ne polis saldırdı. Anneleri yerde sürükleyen polis, 5 kişiyi gözaltına aldı.
Kamuoyu açlık grevindeki çocukları için Gebze Cezaevi önünde nöbet eylemi tutan annelere yönelik saldırının ardından, Kızıltepe'de de annelere saldırı oldu.
 
Barış Anneleri Meclisi üyeleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı cezaevlerinde devam eden açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek amacıyla açıklama ve oturma eylemi yapmak istendi. Barış Anneleri'nin yapacağı açıklamaya HDP ve DBP'li yöneticiler ile HDP'li Mazıdağı Belediye Eşbaşkanı Nalan Özaydın da katıldı.
 
Açıklamadan önce iki partinin bulunduğu binayı ablukaya alan polis, eyleme izin vermedi. Polis, görüşme yapıldığı sırada annelerin elinde bulunan dövizleri zorla aldı. Buna tepki gösteren aileler açıklamalarına başladı. Barış Annesi Hevlet Öncü, sadece barış talep ettikleri, hapishanelerden çıkacak bir cenazeye daha tahammülleri olmadığını ifade etti. Polis, bu sırada biber gazı ve TOMA'dan su sıkarak annelere saldırdı.
 
YERLERDE SÜRÜKLENDİLER
 
Saldırı sırasında yere düşen Barış Annesi Hevlet Öncü yerlerde sürüklendi. HDP İlçe Eşbaşkanı Şirin Öbek de yüzüne aldığı darbe sonucu hafif yaralandı. DBP Mardin İl Eşbaşkanı Şehmuz Sun, TOMA'dan sıkılan suyun isabet etmesi sonucu yüzü kanadı.
 
Saldırıda, DBP yöneticisi Şükran Erol ve ayağı alçıda olan Mazıdağı HDP İlçe Eşbaşkanı Mesut Ürün'ün de aralarında olduğu 3 kişi gözaltına alındı. Barış Anneleri ise, polis şiddetinden korunmak için bir iş hanına sığındı.
 
Saldırının ardından çok sayıda kişi Kızıltepe Özgürlük Meydanı'nda toplandı. Polis, buradaki kitleye de saldırdı. Burada da ismi öğrenilemeyen 2 kişi gözaltına alındı.