25 Nisan 2024 Perşembe

'Kıdemi kaldırma, işçi haklarını güçlendir'

Genel-İş üyesi Ataşehir Belediyesi işçileri, hükümetin kıdem tazminatını fona devretmek istemesine karşı eylem yaptı.

DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube üyesi Ataşehir Belediyesi işçileri, hükümetin kıdem tazminatını fona devretmek istemesini yaptıkları eylemle protesto etti.

Belediye binası önünde yapılan eyleme dış temizlik, park ve bahçeler, fen işleri, yol bakım, idari işler, sağlık, veterinerlik gibi birimlerde çalışan çok sayıda işçi katıldı. Eylemde sık sık, "Kıdeme uzanan eller kırılır", "Kıdem haktır gasp edilemez" sloganları atıldı.

DİSK Başkanlar Kurulu sonuç bildirgesini okuyan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, "Bir yandan tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında kıdem tazminatımız fona aktarılarak, bir yandan da 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar başta olmak üzere esnek-güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştırarak kıdem tazminatı hakkı yok edilmek istenmektedir" dedi.

Kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya, daraltmaya, budamaya, işçi sınıfını bu haktan mahrum etmeye yönelik her girişimin direnişle karşılanacağını belirten Arıkan, "Kıdem tazminatını bir işveren sorumluluğu olmaktan çıkaracak, iş güvencesi dayanağı işlevine son vererek işten çıkarmaları kolaylaştıracak, işverene iş sürecinde keyfiyet olanağı verecek, son ücret ile bağını kopararak, miktarını düşürecek planların müzakere edilecek hiçbir yanı yoktur. Fon, kıdem tazminatımıza, birikmiş emeğimize ve geleceğimize el koymak demektir" dedi.

Kıdem tazminatı ile ilgili konuşulacak tek şeyin, mevcut sistemin güçlendirilmesi, bir gün bile çalışsa tüm işçilerin istifa hali dahil kıdem tazminatı alacağı bir düzenlemenin yapılması olduğunu ifade eden Arıkan, "Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetidir. Kıdem tazminatına sahip çıkmak emeğimize, geleceğimize, memleketimize sahip çıkmaktır. DİSK Başkanlar Kurulu bu mücadeleyi omuzlama onurunu, diğer işçi konfederasyonları, emek ve meslek örgütleri başta olmak üzere tüm emek ve demokrasi güçleri ile beraber taşımak için girişimlerin başlatılması gerekliliğinin altını çizer" diye konuştu.