6 Mayıs 2024 Pazartesi

KESK'ten Erdoğan'a faks: OHAL Komisyonu lağvedilsin

KESK, Adana, Mersin ve Diyarbakır'da OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun lağvedilmesi ve hukuki sürecin başlatılması talebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a faks çekti.
KESK Adana, Mersin ve Diyarbakır Şubeler Platformu, "Yoksulluğa, işsizliğe ve güvencesizliğe karşı birlikte mücadele" şiarıyla başlattığı kampanya kapsamında OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun lağvedilmesi ve hukuki sürecin başlatılması talebiyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a faks gönderdi.
 
ADANA
 
KESK Adana Şubeler Platformu, Cemalpaşa Postanesi önünde "OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu lağvedilsin" talebiyle basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada OHAL döneminde çıkarılan KHK'larla binlerce devlet memuruna savunma hakkı dahi verilmeden görevlerinden atıldığını ve yürütülen mücadeleler sonucu OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun kurulduğunu, buna rağmen yeterli bir çalışmanın yürütülmediği belirtildi.
 
KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı İrfan Doğan, "OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu çalışma usul ve esasları doğrultusunda incelediği ve incelemekte olduğu dosyaların hiç birinde başvurucular halen ne ile suçlandıklarını bilmemektedirler. Bu hali ile komisyonun varlığı uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve ilgili mevzuatlarda yer alan savunma ve adil yargılanma hakkına engel teşkil etmektedir" dedi.
 
OHAL komisyonunun hiçbir yargı niteliği olmadığını söyleyen Doğan, "2 yıldır çalışan komisyon 36 bin dosyayı inceleyerek sadece iki bin kamu emekçisinin iadesini yapmıştır. Mahkeme süreçlerinin önünde en büyük engel olan OHAL komisyonudur. İhraçlara ilişkin başvuruları ele alması ve sonuçlandırması dosya yoğunluğundan ötürü yılları bulmakta, mağduriyet sürelerini uzatan bir hale bürünmektedir. Bu anlamıyla OHAL İnceleme Komisyonunun karar vermiş olduğu dosyalar da dâhil olmak üzere hiçbir aşamada açık ve şeffaf bir faaliyet yürütmemektedir" diye kaydetti.
 
Doğan, ihraç edilen tüm kamu emekçilerinin görevlerine iadesini istedi. Eylem Cumhurbaşkanlığına faks çekilmesi ile sonlandırıldı.
 
MERSİN
 
Mersin'de de KESK üyeleri Mersin Merkez Çarşı Postanesi'nin önünde basın açıklaması yaptı. SES Mersin Şube Eşbaşkanı Yılmaz Bozkurt, AKP iktidarının 15 Temmuz darbe girişimini fırsata dönüştürüp ilan ettiği OHAL ve KHK ile emekten, barıştan ve demokrasiden yana kamu emekçilerini işten attığını ve buna karşın kamu emekçilerinin mücadeleden vazgeçmediğini kaydetti. İhraç edilen emekçilere hiçbir savunma hakkı tanınmadığını, emekçilerin ne ile suçlandığını halen bilmediğini ve komisyonun Anayasa'ya ile uluslararası sözleşmelere aykırı işlediğini belirten Bozkurt, mağduriyetlerin giderilmediğini dile getirerek, "OHAL Komisyonu lağvedilsin. Yargı sürecinin önünü açılsın" dedi.
 
Açıklama, alkışlarla sona ererken emekçiler postaneye girerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a fakslarını çekti.
 
DİYARBAKIR
 
Diyarbakır'da KESK üyeleri Ofis Postanesi önünde yaptığı eylemde OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun lağvedilmesi ve hukuki sürecin başlatılmasını istedi. 
 
"OHAL Komisyonu lağvedilmesi ve hukuksuzluk son bulsun" pankartının açıldığı eylemde konuşan KESK Diyarbakır Şubeler Platformu ve BTS Diyarbakır Şube Başkanı Nusret Basmacı, "KESK'e bağlı Sendikası üyesi olarak belirttiğim gerekçelerle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonun lağvedilerek, ihraç tüm kamu emekçilerinin görevlerine iadesi ile sosyal, ekonomik ve özlük haklarımızın tam tazmini için Cumhurbaşkanlığınızın ilgili yasal süreci başlatması talebinde bulunuyoruz" dedi.
 
Yapılan açıklamanın ardından hazırlanan fakslar Cumhurbaşkanlığına gönderildi.