20 Nisan 2024 Cumartesi

KESK: Kapitalizmin kar hırsı insanlığı tehdit ediyor

Yunanistan'da meydana gelen ve yüze yakın kişinin yaşamını yitirmesine neden olan orman yangınına ilişkin konuşan Erdal Güzel, kapitalizmin kar hırsının tüm ekolojiyi ve insanlığı tehdit ettiğini söyledi.
KESK İstanbul Şubeleri Platformu, Yunanistan'da meydana gelen orman yangınında yaşanan can kayıplarına ilişkin, Eğitim Sen İstanbul 3 No'lu Şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.
 
KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Erdal Güzel basın toplantısında yaptığı konuşmada, Atina'nın Penteli ve Rafina bölgelerinde başlayan yangını üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Böylesi zor dönemlerin el ele vererek ve dayanışmayla aşılabileceğini vurgulayan Güzel, Yunanistan halkının yanında olduklarını ifade etmek için KESK olarak felaketin yaşandığı bölgeye dayanışma ziyaretinde bulunduklarını söyledi. Güzel, "Küresel kapitalizmin, maksimum kar için tüm ekolojiyi, tüm insanlığı tehdit ettiği gerçeğini bir kez daha gözlemledik. Mati'de yaşananlar, tarım arazilerinin sanayiye açılması, şehirlerin betonlaşması, artan sera gazları ile yaşanan iklim değişiklikleri sonucu sel, yangın gibi afetlerin insanlığı tehdit ettiğinin acı tecrübesidir" diye konuştu.
 
'AFETLERDE ÖLÜMLER KADER DEĞİLDİR'
 
Kaçak yapılaşma ve kıyı hattı boyunca inşa edilmiş yüksek duvarlı özel mülkiyetler kaçış yollarını kapatması nedeniyle can kaybının fazla olduğuna dikkat çeken Güzel, "Afetlerdeki ölümler kader değildir, tıpkı ülkemizde de olduğu gibi on yıllardır uygulan politikalar, ihmaller, suç zincirlerinin ürünüdür. Yangın bizim ülkemize de yabancı değildir ne yazık ki, yakılan, boşaltılan köyler, operasyonlar sebebiyle yanan köyler, rant için yakılan ormanlar, sit alanları, Sivas, Cizre bodrumları toplumsal hafızamızdan silinmeyecektir" şeklinde konuştu.
 
Yaşananlardan ders çıkarılmadığı sürece felaketlerin, farklı bir zamanda, bir başka halkın yüreğine yangın düşüreceğini ifade eden Güzel, tüm insanlığın bunun bilinciyle hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz. Devletlerin sınırlara sahip olduğu bir dünyada dayanışmanın, dostluğun sınır tanımadığını, halkların kardeşliğini bir kez daha ifade ediyoruz" diyerek Yunan halkına başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti.