21 Mayıs 2024 Salı

KESK İstanbul Şubeler Platformu: OHAL Komisyonu lağvedilsin

KESK İstanbul Şubeler Platformu, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun "oyalama" mekanizmasına dönüştüğünü belirterek lağvedilmesini talep etti. 

KESK İstanbul Şubeler Platformu, OHAL kararnamesi ile ihraç edilen kamu emekçilerine ilişkin Şişli'de bulunan Cevahir AVM önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "KHK'lar gidecek biz kalacağız" pankartı açılırken, "Ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganı atıldı.

Platform adına açıklama yapan Abuzer Aslan, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun bir "oyalama" mekanizmasına dönüştüğünü belirterek, "Komisyonun görev süresi uzatıldı. Aradan 5 yıl geçti. Buna rağmen hala 8 bin 343 dosya karara bağlanmayı bekliyor. Dosyanın özüne girmeden, delil durumunu incelemeden, hukuka uygunluğunu sadece OHAL komisyonu reddetmesi üzerinden değerlendiren mahkemeler açıkça hukuksuzluğa ortak olmaktadır" diye belirtti.

Barış Akademisyenlerine verilen ret kararlarına işaret eden Aslan, "Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin bir organı gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir. Haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir. Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır."