19 Nisan 2024 Cuma

KESK Ankara Şubesi: TÜİK rakamlarla oynayarak yoksulluğu azaltamaz

Hayat pahalılığına dikkati çekmek için KESK'in yapmak istediği basın açıklamasına polis müdahale etti. Engellemelere rağmen yapılan açıklamada konuşan KESK Ankara Şubeleri Dönem Sözcüsü Sultan Saygılı, "Kimsenin inanmadığı verilerle maaşların belirlendiğini söyledi, "TÜİK verileri oynayarak yoksulluğu azaltamaz" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, hayat pahalılığına dikkati çekmek için Çankaya Belediyesi önünde basın açıklaması yapmak istedi. Polis, sendika üyelerine "valilik izni" olmadığı gerekçesiyle engelledi. Polisin tutumu alkışlar ve sloganlarla protesto edildi.

Sendika üyeleri, belediye binası önünden Mithatpaşa Caddesi'nde bulunan Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Şube önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş esnasında, "Baskılar bizi yıldıramaz", "AKP halka hesap verecek" sloganlarının atıldı. Yol boyunca KESK üyelerini abluka altında tutan polis, sürekli gözaltına almayla tehdit etti. Eğitim Sen önünde de açıklama yapılmasına izin verilmemesi üzerine emekçilerle gerginlik yaşandı. Polislerin açıklamanın bina içinde yapılması dayatmasına karşı emekçiler geri adım atmadı. Engelleme girişimlerine rağmen "Emekten halktan yana bir bütçe insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz" yazan pankartı açarak dışarıda açıklama yaptı. 

'TÜİK RAKAMLARLA OYNAYARAK YOKSULLUĞU AZALTAMAZ'
KESK Ankara Şubeleri Dönem Sözcüsü Sultan Saygılı, polisin tavrına tepki gösterdi. İktidarın salgını fırsata çevirdiğinin altını çizen Saygılı, "Her gün yoksulluk artıyor. Çağrımız insanca yaşam. Uçurum devasa, TÜİK'in rakamlar ile oynadığını herkes biliyor. TÜİK rakamlar üzerinde oynayarak yoksulluğu azaltamaz. Maaşlarımız TÜİK'in rakamları ile eritiliyor. Patronlara salgında paketler açtılar, emekçiler yoksulluğa mahkum edildi" diye konuştu.

'HERKESE ERİŞİLEBİLİR ÜCRETSİZ ANADİLDE KAMU HİZMETİ'
Milyonlarca kamu emekçisinin, işçinin, asgari ücretlinin, emeklinin maaş-ücret artışında kimsenin inanmadığı verilerin temel alındığını söyleyen Saygılı, KESK'in taleplerini sıraladı.

"-Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına ve özelleştirme soygununa son verilsin.

-Bütçe hakkımız önündeki engeller kaldırılsın, ülke kaynaklarının kullanılmasında herkese ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir, anadilinde bir kamu hizmeti sağlanmasına öncelik verilsin.

-Başta salgın koşullarından en çok etkilenen kadınlara olmak üzere, herkese yaşanabilir bir ücret düzeyinin altında olmamak üzere 'temel bir yurttaşlık geliri' sağlansın.

-Bütçede toplumsal cinsiyet eşitliği temel alınsın, ücretli kesimler olarak bizlerin omuzlarına yıkılan vergi adaletsizliği yükünün hafifletilmesi için; gelir vergisi adaletsizliğine son verilsin.

-Geçsek de geçmesek de, hizmet alsak da almasak da otoyolların, köprülerin, şehir hastanelerinin müteahhitlerine parası bizim cebimizden çıkan hazine garantilerine son verilsin.

-Temel tüketim maddelerine son bir yıl içinde yapılan zamlar geri alınsın, söz konusu maddelerden alınan KDV sıfırlansın.

-Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderlerinin pandemi tehdidi ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılansın.

-Ülke kaynaklarının daha fazla silahlanma için değil, barış ve demokrasi için kullanılsın.

'GREV HAKKIYLA TAMAMLANMIŞ TOPLU PAZARLIK SİSTEMİ'
-Yaşanan hayat pahalılığı karşısında çoktan hükmünü yitirmiş olan 2020-2021 yıllarını kapsayan 'toplu sözleşme'nin iptal edilsin.

-Başta ILO sözleşmeleri olmak üzere uluslararası sözleşmelerle, evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu, grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu pazarlık sistemine geçilsin,

-Yaşamaya devam ettiğimiz mali kayıpların maaşlarımıza yapılacak ek artışlarla telafi edilsin. Maaşlarımızda yapılacak satışlarda yaşanan gerçek hayat pahalılığının-yoksulluk sınırında yaşanan artış oranı temel alınsın.

-İş güvencemizi ortadan kaldırmayı hedefleyen her türlü güvencesiz istihdam uygulamasına son verilsin, herkese güvenceli iş ve güvenli gelecek sağlansın.

-Kıdem tazminatı fonu, zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) dayatmalarından vazgeçilmesini, yıllardır tahrip edilen kamusal sosyal güvenlik ve emeklilik sistemimiz güçlendirilsin.

Açıklama atılan, "Sefalete teslim olmayacağız", "Zam zulüm işkence işte AKP" ve "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganlarıyla son buldu.