9 Mayıs 2024 Perşembe

KESK, 27 Ağustos'ta iş bırakacak

Toplu sözleşmelere ilişkin açıklama yapan KESK İstanbul Şubeler Platformu, söz konusu mutabakatın işçi ve emekçinin yararına olmadığı halde lütuf gibi gösterildiğini belirtti. KESK İstanbul Şubeler Platformu, 27 Ağustos'ta bir günlük iş bırakacaklarını duyurdu ve kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı. 

KESK İstanbul Şubeler Platformu, toplu sözleşmelere ilişkin Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. "Satış sözleşmesini kabul etmiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemin metnini KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yurttaş Yıldırım okudu. 

Varılan mutabakata göre hükümetin 12 Ağustos'ta yaptığı ilk teklifin 2022 yılı için sadece 1 puan, 2022 için ise 2 puan, yani toplamda 3 puan artırıldığını belirten Yıldırım, "Bir toplu sözleşmede başarının temel kriteri ne talep ettiğiniz,  ne aldığınız arasındaki makasın ağzı ile ölçülür" dedi.

'LÜTUFMUŞ GİBİ GÖSTERDİLER'
Teklif ve varılan mutabakat arasında iki yıl için toplamda 41 puan fark olduğunu söyleyen Yıldırım, "Bunun anlamı 5,5 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin en az bir yılının çalınmasıdır. Buna rağmen sanki büyük bir lütufmuş gibi,  altışar aylık dönemlerde enflasyon farkının oluşması durumunda söz konusu farkın maaşlara yansıtılacağı ifade edilmiştir" ifadelerini kullandı. 

Refah payı talebinin görmezden gelindiğini, hali hazırda sadece sendika üyesi kamu emekçilerinin yararlandığı 3 ayda 135 TL tutarındaki toplu sözleşme ikramiyesi 265 TL artırılarak 3 ayda 400 TL'ye çıkarıldığını dile getiren Yıldırım, yine TİS mutabakatının 23. Maddesine  göre toplu sözleşme ikramiyesinden sadece kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki  kamu görevlisi sayısının en az yüzde 1'den fazlasını üye kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen  kamu görevlileri yararlanacağını hatırlattı.

'KÜÇÜK SENDİKALARA ÜYE BİNLERCE MEMUR YARARLANAMAYACAK'
Bu durumda üç ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesinden küçük sendikalara üye binlerce memurun yararlanamayacağının altını çizen Yıldırım, mutabakatın olumsuzluklarını şu maddelerle sıraladı:
• "Kamu emekçilerinin yıllardır yaşadığı gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesi yine yok.
• Emekli olduğumuzda maaşlarımızın yarı yarıya düşmesine yol açan ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması başlığı yine yok.
• Farklı adlar altında güvencesiz istihdam edilenlerin kadrolu-güvenceli istihdama geçirilmesi yine yok.
• '4/C'li 4/B'liler' olarak bilinen kamu emekçilerinin ek ödeme, emeklilik gibi temel sorunlarının çözümü yine yok.
• Sayıları yüz bini aşan Yardımcı Hizmetler Sınıfının yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi yine yok.
• Torpilin, kayırmanın kapsını sonuna kadar açan mülakat sitemine son verilmesi yine yok.
• OHAL KHK'leri ile sorgusuz-sualsiz işinden ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevine iadesi yine yok.
• Kadın kamu emekçilerine yönelik ayrımcılığın önüne geçilmesi için kadın taleplerinin kadın emekçiler tarafından görüşülmesi ve mutabakat metninde ayrı bir başlık altında yer alması yine yok.
• Kamu kurumlarında ücretsiz kreşler açılması, söz konusu kreşler açılıncaya kadar kreş yardımı verilmesi yine yok."

27 AĞUSTOS'TA İŞ BIRAKILACAK
Kamu emekçilerinin ve emeklilerini daha da mağdur edecek yeni bir "satış" sözleşmesine onay verilmemesi yönündeki uyarıların "yetkili" konfederasyon tarafından yok sayıldığını vurgulayan Yıldırım, "Biz her şeye rağmen sendika-konfederasyon olmanın gereğini yerine getirmeye devam edeceğiz. Hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmekle görevli olduğumuz 5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisinin sesi olmayı sürdüreceğiz. Bu görev ve sorumluluğun bir adımı olarak tüm kamu emekçilerini kendilerine dayatılan sefalet-yoksulluk ve güvencesizlik mutabakatına karşı tepkilerini göstermek üzere üretimden gelen gücümüzü kullanmaya, 27 Ağustos 2021 Cuma günü bir günlük hizmet üretmeme eylemine katılmaya çağırıyoruz" dedi.