19 Mayıs 2024 Pazar

Kerestecioğlu: Kadınların katılmadığı demokrasi gerçek demokrasi değildir

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, kadınların siyasette eşit temsilinin önündeki engellerin kaldırılması için araştırma önergesi verdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclisi Başkanlığı'na, Türkiye'de kadınların siyasette eşit temsilinin önündeki engellerin kaldırılması amacıyla araştırma önergesi sundu. 
 
Verilerin, kadınların ne parlamentoda ne de yerel yönetimlerde erkeklerle eşit oranda yer almadığını açıkça gösterdiğini ifade eden Kerestecioğlu, erkek egemenliğinin, kadınların emeğine el koyarak karar alma süreçlerine katılmaları için gerekli zamanı ellerinden aldığını ve kadınları sistematik biçimde siyasetten de dışladığını belirtti.
 
KADINLAR SİYASETTEN DIŞLANIYOR
 
Siyaset yapabilmek için yeterli zamandan ve kaynaktan yoksun oldukları için kadınların siyasete katılımının daha zor olduğunu aktaran Kerestecioğlu, "Bu zorluğun yanında, kadınların siyasette temsil edilmesi siyasi partilerin hiyerarşik ilişkileri nedeniyle de engellenmektedir. Oysa, kadınların söz ve karar süreçlerine doğrudan ve etkin katılması, toplumun ve siyasetin demokratikleşmesi açısından olmazsa olmazdır" diye ifade etti.
 
Türkiye'de Mevcut 16 bakanın yalnızca 2'sinin, 49 bakan yardımcısından ise sadece 4'ünün kadın olduğu bilgisini paylaşan Kerestecioğlu, şunları söyledi: "Teknik (mühendislik, ekonomi vb.) olarak değerlendirilen hiçbir genel müdürlük veya daire başkanlığında kadın bulunmamaktadır. Tüm genel müdürlük ve daire başkanlıkları içindeki kadınların oranı yüzde 2'dir. Ülkenin mali kararlarının verildiği kurulların başında gelen Ekonomi Politikaları Kurulu'nun 9 üyesinden 3'ü; sosyal politikaların belirlenmesinde karar ve yetki sahibi olan Sosyal Politikalar Kurulu'nun 7 üyesinden ise sadece 1'i kadındır."
 
MECLİS'TE KADININ ADI YOK
 
Ekonomiden sosyal politikalara kadar kadınların bütünüyle siyasetin dışında tutulduklarının altını çizen Kerestecioğlu, kurumların bütçelerini hazırlayan strateji daire başkanlıklarının yüzde 95'inin erkek olduğunu, bütçenin görüşüldüğü 30 üyeli Plan ve Bütçe Komisyonu'nun sadece 3 üyesinin kadın olduğunu belirtti. 
 
Meclis'te 104 kadın milletvekili bulunduğunu aktaran Kerestecioğlu, "AKP'nin vekil sayısının yüzde 18.2'i, CHP'nin yüzde 12.6'sı, HDP'nin yüzde 40'ı, MHP'nin yüzde 8.1'i, İyi Parti'nin yüzde 7.6'sını kadın vekiller oluşturuyor" diye açıkladı.
 
Yaklaşan yerel seçimlerin kadınların eşit temsiliyeti için çok daha kötü bir tablo ortaya koyduğunu aktaran Kerestecioğlu, “Kadınların ihtiyaçlarına yönelik politikalar geliştiren kadın siyasetçiler de hukuksuz davalar ve yargı kararlarıyla hapiste tutuluyor, milletvekillikleri düşürülüyor ya da yerlerine kayyımlar atanıyor. Şu an halen tutuklu veya hükümlü olarak hapishanede olan 26. dönem HDP milletvekili sayısı 10'dur ve milletvekillerinin yarısı kadındır" diye belirtti.
 
YEREL SEÇİMLERDE KADININ ADI YOK
 
Kerestecioğlu, 2019 yerel seçimlerinde de temsilde eşitsizliğin devam ettiğinin görüldüğünü kaydetti. AK partinin açıkladığı 1297 adaydan sadece 24'ünün kadın olduğunu ve bunun yüzde 1,25'lik bir oran oluşturduğu bilgisini verdi. 
 
Tüzüğünde kadınlara yüzde 33 oranında temsil hakkı tanıyan, CHP'nin açıkladığı kadın aday sayısının 44 olduğunu ve bu rakamın açıklanan 842 adayın yüzde 5,23'ünü oluşturduğunu kaydetti. 
 
Bazı yerlerde aday göstermeyen MHP'nin açıkladığı 750 adaydan ise sadece 14'ünün kadın olduğunu belirten Kerestecioğlu, bugüne kadar 122 aday açıklayan İYİ Parti'nin ise 5 kadın adayı bulunduğunu belirtti.
 
KADININ EŞ TEMSİLİYETİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIN
 
HDP'nin adaylarının yarısının ise kadın olduğunu vurgulayan Kerestecioğlu kadınların siyasette eşit temsilinin önündeki engellerin kaldırılması için bu alanlarda önlemler alarak kadınların siyasete katılımını desteklemek gerektiğini vurguladı.
 
HDP Ankara milletvekili Kerestecioğlu, şunları kaydetti: "Seçim kotaları ve eşbaşkanlık sistemi, istikrarlı biçimde diğer destek mekanizmalarıyla birlikte uygulandığında kadınların eşit temsili için oldukça etkilidir. Kadınların katılmadığı demokrasi gerçek demokrasi değildir; bu nedenle toplumun yarısını oluşturan kadınların siyasetin bütün süreçlerine aktif katılmalarının önündeki engellere karşı TBMM de mücadele etmelidir."