25 Nisan 2024 Perşembe

Kerestecioğlu: Birleştirme değil Kadın Bakanlığı kurulmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın birleştirileceğini açıklamasının ardından kadınlardan tepkiler gelmeye başladı.
Kadın ve Aile Bakanlığı'nı tüm itirazlara rağmen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak değiştiren ve mecliste kadının adına bile tahammül edemeyen AKP, şimdi bu bakanlığı da kaldırıyor, Çalışma Bakanlığı ile birleştiriyor. 
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam katıldığı bir televizyon programında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının birleştirileceğini açıkladı.
 
HDP Ankara milletvekili adayı Filiz Kerestecioğlu ve KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını ETHA'ya değerlendirdi.
 
ERDOĞAN KENDİNİ HER ŞEYİN UZMANI ZANNEDİYOR
 
Filiz Kerestecioğlu, "Yıllardır kadın bakanlığı kurulması için mücadele ediyoruz. Ama kadının ismini bakanlıktan çıkarıp Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptılar. Önce kadın ve aileden sorumlu bakandı. Şimdi de Çalışma Bakanlığı ile birleştirilmek isteniyor" dedi.
 
Kerestecioğlu, "Her şeyle ilgili karar vermek Erdoğan'ın haddi değil. Kendini her şeyin uzmanı zannediyor. Türkiye'nin temel sorunlarından iki tanesi; biri kadın cinayetleri biri de iş cinayetleridir. Her iki bakanlık da bunları önlemek için hiçbir şey yapmamışken, kadınlar öldürülürken, iş cinayetinde işçiler hayatını kaybederken bu bakanlıkları birleştirmek ne anlama geliyor" diye sordu. 
 
İktidarın yapması gerekenin kadın ve iş cinayetlerini önleyici politikalar geliştirilmek olduğunu belirten Kerestecioğlu, acilen kadın bakanlığının kurulması gerektiğini söyledi.
 
KADINLARI VE EMEKÇİLERİ BAĞIMLI KILMA SİYASETİ
 
KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile 16 yıldır daha çok yardım endeksli bir bakanlık politikası oluşturulduğunu ve sosyal yardımlar aracılığı ile AKP'nin oy potansiyelini artırmaya çalıştığını ifade etti.
 
"Kadını da aile içinde konumlandırıp hem kadını kamusal alanın dışında tutmaya çalıştı hem de kadın mücadelesini geriletmeye çalıştı" diyen Atasoy, yapılmak istenen birleşme ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı birim haline getirmek istediklerini belirtti. 
 
Atasoy, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu hem emekçileri hem de kadınları yok sayan bir yaklaşımdır. Hem emekçilerin hem kadınların temel sorunlarını çözmekten vazgeçmektir. Kendi politikalarını dayatıp bağımlı bir ilişki kuran halkın hak mücadelesini engelleyen bir yaklaşımdır. AKP, kadınları ve emekçileri kendine daha bağımlı bir hale getirecek bir toplum inşa etmenin temelini oluşturmaya çalışıyor."