19 Mayıs 2024 Pazar

Kayıp yakınları: İnkar en kapsamlı insan hakları ihlalidir

İzmir'de kayıp yakınları 477. kez düzenledikleri eylemde, 24 Nisan 1915 yılında gözaltında kaybedilen Ermeni aydınlarını andı, adalet istedi. İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla 477. kez kayıplar için eylem yaptı. Başbakanlık binası önünde bir araya gelen ailelere HDP, TUHAY-DER üyeleri de destek verdi.
 
İHD Şube Yöneticisi Caner Canlı, 104 yıl önce 24 Nisan 1915 tarihinde evlerinden gözaltına alınarak kaybedilen İstanbullu Ermeni aydınlarını anmak için toplandıklarını belirtti. Canlı, "24 Nisan 1915 tarihinde İttihat ve Terakki hükümetinin İçişleri Bakanı Talat Bey'in emriyle İstanbul'da 250 Ermeni evlerinden gözaltına alındı. Tutuklanacak Ermenilerin listesi aylar öncesinde Siyasi Şube Müdürü Mustafa Reşat Bey yönetiminde hazırlandı. Operasyonu İstanbul Emniyet Müdürü Bedri Bey yönetti. Gözaltına alındıkları andan itibaren başlarına geleceklerden hükümetin sorumlu olduğu bu insanların çoğu Ermeni toplumunun en saygın isimleri, kanaat önderleriydi" dedi.
 
Ermeni aydınların önce Sultanahmet'teki Merkez Cezaevi'ne konulduğunu ardından bir trenle Ankara'ya götürüldüğünü hatırlatan Canlı sözlerini şöyle sürdürdü: "Neden tutuklandıklarına ve nereye götürüldüklerine dair kendilerine bilgi verilmedi. 158 kişilik grup Çankırı'ya, 92 kişilik grup Ayaş'a sevk edildi. Gözetim altında tutulan bu insanlardan 174'ü jandarma ve polis eşliğinde ıssız vadi ve ormanlara götürülerek katledildi. Açıkta bırakılan bedenleri doğanın yok etmesine terk edildi. Bir mezar taşları bile olmadı. Resmi kayıtlarda ise ya firar ettikleri ya da serbest bırakıldıkları yazıldı."
 
Canlı, devleti yönetenlerin, resmi inkarcılık üzerine inşa ettikleri politikalarıyla bu hakikati ulaşmaz kılarak, toplumun gerçeklerle yüzleşmesini imkansızlaştırdığını ifade etti. Canlı, "Biliyoruz ki adalet ve hakikat iç içedir. Hakikatin açığa çıkartılması ve kabul edilmesiyle başlar adalet. Devleti yönetenlere sesleniyoruz; inkar en kapsamlı insan hakları ihlalidir. İnkar suçun devamıdır. İnkara son verin. Bu topraklarda işlenen bütün insanlık suçlarını kabul edin. Biz insan hakları savunucuları olarak mezarsız Ermeni aydınlarımıza sesleniyoruz; unutmamız üzerine kurulan inkar politikalarına inat gerçeği yaşatacağız; sizi unutmadık, unutmayacağız" şeklinde konuştu.