17 Mayıs 2024 Cuma

Kayıp yakınları bu hafta Enver Akan'ın akıbetini sordu

İHD ve kayıp yakınlarının "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eyleminin 529'uncusunda 15 Ekim 1998 tarihinde Mardin'in Dargeçit Altınoluk köyünde kaybettirilen Enver Akan'ın akıbeti soruldu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 529'uncusunu açık alan yasağı nedeniyle İHD şube binasında gerçekleştirildi.
 
Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme insan hakları savunucuları ile kayıp yakınlarının yanı sıra CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın katıldı.
 
Enver Akın'ın hikayesini okuyan İHD Cezaevi komisyonu üyesi Hasan Yalçın, Enver Akan'ın 15 Ekim 1998 yılında Mardin'in Altınoluk köyünde kaybettirildiğini söyledi. Yalçın, Enver'in babası Mehmet Akan'ın 21 Nisan 2009 tarihinde Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'nda verdiği beyanlara dikkat çekerek, "Enver Akan Altınoluk köyünde imam olarak görev yapmaktaydı. 15 Ekim 1998 tarihinde Enver ailesine aylık maaşını almak ve doktorda muayene olmak istediğini söyleyerek Midyat ilçesine gitmek üzere köyden ayrılır. Bir süre sonra müftü baba Mehmet Akan'ı telefonla arayarak oğlu Enver'in maaşını almaya neden gelmediğini sorar. Gelen telefonla birlikte baba Mehmet Akan oğlundan haber almak için girişimlerde bulunur, ancak nerde olduğuna dair bir bilgi edinemez" dedi.
 
'HİZBULLAH YAPMIŞ OLABİLİR'
 
Yalçın, hikayenin devamında, "Baba Mehmet Akan, bunun üzerine Mardin, Midyat ve Dargeçit emniyetine, jandarma, savcılık, kaymakamlık ve içişleri bakanlığına yazılı başvuruda bulunur ancak tüm girişimlerine rağmen oğlu Enver Akan hakkında bir bilgiye ulaşamaz. Baba Mehmet Akan'ın verdiği bilgilere göre Enver Akan İmam Hatip lisesinde yatılı öğrenci olarak okumuştu. Okul arkadaşlarının çoğu Hizbullah örgütüne katılmıştı. Enver Hizbullah örgütüne katılmadığı için Mehmet Akan, oğlunun kaybedilmesinden Hizbullah'ın sorumlu olabileceğini düşünmektedir. Ardından geçen uzun yıllara rağmen Enver Akan'a ait hiçbir ize rastlanmamış ve akıbeti hala meçhul" denilerek Enver'in akıbeti soruldu.
 
Açıklama, kayıplar adına yapılan beş dakikalık oturma eylemi ile sona erdi.