19 Mayıs 2024 Pazar

Kayıp yakınları Batman ve Diyarbakır'da oturma eylemi yaptı

Diyarbakır ve Batman?da gözaltında kayıpların akıbetlerinin sorulduğu eylemlerde, Gebze hapishanesi önünde tutuklu annelerine yönelik gerçekleşen polis şiddeti kınandı. İHD Diyarbakır Şubesi Hapishaneler Komisyonu "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla şube binasında 532. kez buluştu. 
 
İHD Şube Sekreteri Yüksel Aslan Acer, yaşam hakkını savunduklarını ve savunmaya devam edeceklerini belirterek, kayıp yakınlarının eylemlerinin yasaklanmasıyla bir yere varılamayacağını söyledi.
 
İmralı'daki tecridin sonlandırılması, yasaların uygulanması için binlerce tutuklunun açlık grevinde olduğunu hatırlatan Acer, açlık grevine ilk başlayan 300'ü aşkın tutuklunun durumunun kritik ve geri dönülemez aşamada olduğunu kaydetti. Acer, Gebze Cezaevi önündeki tutuklu annelerine uygulanan şiddeti kınarken "O görüntüler sizi büyütmez, aslında sizin ne kadar küçük olduğunuzu gösterir. Anneler, adalet ve insanlık için mücadele ediyor. Annelerin eli öpülmesi gerekiyor. Anneleri iterek bir yere varamazsınız, sorunu böyle çözemezsiniz. Bu uygulamalardan vazgeçin. Sonunda annelerin mücadelesi kazanacak" dedi.
 
Avukat Gurbet Yavuz ise, 28 Şubat 1994 yılında Siirt'te kaybedilen Mehmet İnan'ın hikayesini anlattı.
 
İnan'ın kaybedilmeden önce 3 kez gözaltına alındığını hatırlatan Yavuz, "28 Şubat 1994'te Mehmet'in babası Ali İnan, eşi ve çocukları su kuyusu mevkinde hayvanlarını otlattıkları sırada Mehmet İnan, ailesinin ihtiyaçlarını tedarik etmek üzere Siirt'e gider. Akşam evine dönmeyince ailesi kaygılanmaya başlar. Baba Ali İnan, ertesi günün sabahında Siirt Cumhuriyet Savcılığı'na, Tugay Komutanlığı'na yazılı başvuruda bulunur. Ancak bir sonuç alamaz" şeklinde konuştu.
 
İnan'ın kaybedilmesinden 4-5 ay sonra polislerin baba Ali İnan'ı Siirt Emniyet Müdürlüğü'ne götürdüğünü aktaran Yavuz, "Orada kendisine bazı fotoğraflar gösterilir. Fotoğraftakilerin hiçbiri tanıdık gelmez. Polisler babayı geç bir saatte eve bırakır. Mehmet İnan'dan o tarihten itibaren haber alınamaz ve akıbeti hala bilinmiyor" diye belirtti. Kayıp yakınları açıklamanın ardında oturma eylemi yaptı.
 
BATMAN'DA AHMET BULMUŞ'UN AKIBETİ SORULDU
 
Batman'da İHD'de bir araya gelen kayıp yakınları, 438. kez kayıplarının akıbetini sordu.
 
İnsan hakları savunucuları ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatların destek verdiği eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı.
 
"Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" yazılı pankartın açıldığı eylemde konuşan İHD Batman Şubesi Yöneticisi Mehmet Zeki Tangüner, eylemlerine kayıpların akıbeti açıklanana kadar devam edeceklerini vurguladı.
 
Tangüner, Gebze Cezaevi önünde nöbet eylemi yapan tutuklu annelerine yönelik polisin saldırısına tepki gösterdi. Eylemde, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1 Nisan 1994'te silahlı ve telsizli 3 kişi tarafından beyaz Toros'a bindirilerek gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ahmet Bulmuş'un akıbeti soruldu. Kayıp yakınları daha sonra 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.