17 Nisan 2024 Çarşamba

Katliamın üzerinden 4 yıl geçti, sorumlular hala cezalandırılmadı

Soma'da 13 Mayıs 2014'te yaşanan katliamın yıl dönümü geldi. Fakat hala sanıklar cezalandırılmadı. Bilir kişi raporuna göre daha fazla kar uğruna insanlar katledildi.
Soma katliamının ardından bölgeye giderek çalışmalar yürüten eski sendikacı Kamil Kartal, katliamının yıl dönümü vesiyesiyle dava sürecine ilişkin ajansımıza bilgi verdi.
 
Katliamın 4'üncü yılı olduğunu hatırlatan Kartal, katliamın ortaya çıkardığı travmalara ilişkin şunları söyledi: "Bunların başında da şu geliyor: 301 madencenin katledilmesiyle ilgili bir dava var. Bu dava 4 yıldır sürüyor. Maalesef hala bir türlü sonuçlanmadı. Çeşitli siyasi baskılar mahkeme üzerinde yoğunlaşmış durumda. Dosyada yer alan bilirkişi raporuna baktığımızda işçilerin daha fazla kar ve üretim uğruna katledildiği, gerekli işyeri güvenliği önlemlerinin alınmadığı, haddinden fazla insanın maden ocağıno sokulduğu, yılda 1,5 milyon üretim kapasitesi olan bir ocaktan yılda 3 buçuk milyon ton kömür üretilmek istendiği görülüyor. Bunlar aslında katliamın ana nedenleriyken, madene 'sabotaj' yapıldığı iddiasıyla yapılan bir suç duyurusu yüzünden dava bir yıldan fazla uzatıldı."
 
SAVCILIK MÜTAALASINDA CEZA İNDİRİMİ İSTEDİ
 
Yapılan son duruşmada savcının mütaala verdiğini belirten Kartal, "Mütaala verdi ama bu seferde çok ciddi anlamda ceza indirimi istedi" dedi.
 
Davanın duruşmasının 19 Haziran'da görüleceğini hatırlatan Kartal, sanık savunmalarının alınacağını söyledi.
 
Katliamın ardından maden iş kolunda bazı düzenlemelerin yapıldığını söyleyen Kamil Kartal, "Örneğin çalışma saatleri 37 buçuk saate indirildi ama işverenler  fazla mesai uygulamalarıyla işçileri yine 45 saatin üzerinde çalıştırıyor. Ailelerin durumu açısından da eşlerin büyük bir bölümü tepkileri azaltmak için 657 sayılı Devlet Memuru Kanunu'yla devletin çeşitli yerlerinde istidam edildi. Bu aileler böylece toplumsal mücadeleden ve hak arayışından geriye çekildiler" dedi.
 
İşçiler üzerindeki baskının ise arttığını, işten çıkartılan 2 bin 800 işçinin tazminatlarının ödenmediğini kaydeden Kartal, madenlerde örgütlü sendikanın da işçilerin taleplerini karşılamak yerine patronların yanında hareket ettiğini vurguladı.
 
Kartal, maden işçisini teklemelerken görünen Erdoğan'ın danışmanı Yusuf Yerkel'in AKP'den adaylığına ilişkin "AKP'nin fıtratına yakışan bir durum" yorumunu yaptı.
 
13 MAYIS'TA SOMA'DA MİTİNG VAR
 
Katliamın yıl dönümünde 13 Mayıs'ta Soma'da miting düzenleneceğini hatırlatan Kartal, emekçileri, ezilenleri mitinge davet etti.
 
"İşçi Sağlığı ve İşyeri Güvenliği Haftası"na girdiklerini belirten Kartal, iş cinayetlerini hatırlattı, "Mitinge katılım ne kadar çok olursa, iş cinayetlerine karşı o kadar çok tavır alınmış olur" dedi.
 
Davanın avukatı Can Atalay da, davada mütalaaya karşı yapılacak savunmaların ardından kararın verilmesinin beklendiğini söyledi. 
 
Sanıkların davayı uzatmaya çalışacakları uyarısında bulunan Avukat Atalay, "Savcının mütaalasını 1 yıl 3 ay geciktirdiler. Ellerindeki tüm olanaklarını değerlendirmeye çalışıyorlar. Onların dediklerini fazlasıyla ciddiye alan savcılık makamı bile olayın oluş biçimini tam olarak bizim dediğimiz gibi anlattı. Fakat cezalarını önemli ölçüde düşürme ihtimalini ortaya çıkarır nitelikte bir mütalaa verdi" diye konuştu.