18 Mayıs 2024 Cumartesi

Karadeniz çayına, deresine sahip çıktı

Samsun, Artvin, Sinop, Giresun, Rize, Ordu, Amasya, Trabzon ve Bartın'da alanlara çıkan işçi ve emekçiler, 1 Mayıs'ı kutladı.
HABER MERKEZİ- Samsun, Artvin, Sinop, Giresun, Rize, Ordu, Amasya, Trabzon ve Bartın'da alanlara çıkan işçi ve emekçiler, 1 Mayıs'ı kutladı. 
 
SAMSUN
 
Samsun'da DİSK, KESK, TMMOB, Samsun Tabip Odası, HDP, ESP, SKM, SGDF, TKP'nin de olduğu siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütleri, İstiklal Caddesi'nden Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. 5 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs, coşkuyla kutlandı. 
 
Bariyerleri aşan faşist bir grup önce Devrimci Parti kortejine saldırdı. Saldırıda bir kişi yaralandı. Ardından 15-20 kişilik başka bir faşist grup HDP kortejine saldırdı. Çıkan arbedede 6 kişi yaralandı.
 
Arbedenin ardından 1 Mayıs mitingi devam etti. 
 
ARTVİN
 
1 Mayıs, Artvin'de de coşkuyla kutlandı.
 
Artvin merkezindeki kutlama Atapark'tan yürüyüşle başladı. Halitpaşa Meydanı'na yürüyen Artvinliler, Cerrattepe'de açılmak istenen madenlere tepki amacıyla üzerinde "Madene hayır" yazılı tişörtler giydi.
 
Miting alanında DİSK adına konuşan Selim Bilgin, Artvin Cerrattepe'de çıkartılması planlanan madene, Orman İşçileri yasasına ve OHAL'e tepki gösterdi. 
 
Konuşmaların ardından miting horonlarla sona erdi.
 
SİNOP
 
Sinop'ta 1 Mayıs yürüyüşü, hamsi yolu mevkisinde başladı. Sloganlarla İskele Meydanı'na yürüyen Sinoplular, hayatını kaybeden emekçiler için saygı duruşunda bulundu. 
 
Miting, konuşmaların ardından halaylarla sona erdi. 
 
GİRESUN
 
Giresun'da 1 Mayıs mitingi, Cumhuriyet Meydanı'nda kutlandı. Miting öncesi Depboy mevkiinden sloganlarla yürüyüş yapıldı. 
 
1 Mayıs Tertip Komitesi adına açıklama yapan SES Şube Başkanı Gökhan Topal, 1 Mayıs'ın sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir yaşam için, taleplerini haykıracakları gün olduğunu belirtti. Topal, "Emeğimizin üstünden büyük zenginlikler kazanan sermaye sahipleri zenginliklerini daha da büyütürken, bizlere yoksulluğu, sefaleti, borçları ve geleceksizliği dayatıyorlar. Hükümet, günü kurtarmak için kamunun elinde ne varsa yok pahasına satıyor. 1 Mayıs'ı emeğe yönelik saldırıların giderek arttığı, işçi ve emekçilerin çalışma ve yaşama koşullarının daha da ağırlaştığı bir dönemde kutluyoruz" dedi.
 
Savaş politikalarından vazgeçilerek, barışın tesis edilmesini isteyen Topal, konuşmasını "Ülkemizde ve dünyada barışın, kardeşliğin, adaletin ve dayanışmanın hüküm sürmesi için; insanların en temel hakkı olan yaşam hakkı için, 1 Mayıs ta alanlardayız" diye tamamladı.
 
RİZE
 
Rize'de 1 Mayıs mitingi, Memişağa Parkında Gıda-İş, KESK, Türk Kamu-Sen, Egitim-İş, Haziran Hareketi, Fındıklı Derelerini Koruma Platformu, Çay Üreticileri, CHP, EMEP, ÖDP, İYİ Parti'nin katılımıyla yapıldı. 
 
Mevsimlik ÇAYKUR işçileri, kadro talebini 1 Mayıs alanına taşırken, yürüyüşte sık sık "Özelleştirmeye hayır", "Hak hukuk adalet" sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından İsmail Kahraman Kültür Merkezi önünde miting düzenlendi. 
 
Rize'nin Fındıklı ilçesinde coşkuyla kutlanan mitinge yaklaşık 400 kişi katıldı. "OHAL'e hayır", "Dereler özgürdür, özgür akacak", "Çaykur halkındır satılamaz" sloganları atıldı.
 
ORDU
 
Ordu'da sendika ve parti binaları önünde toplanan işçi ve emekçiler, Cumhuriyet Meydanı'na yürüyerek 1 Mayıs'ı kutladı.
 
AMASYA
 
Amasya'da 1 Mayıs KESK'in çağrısıyla kutlandı. 
 
Künç Köprübaşı'nda bir araya gelen emekçiler, Yavuz Selim Meydanı Atatürk Anıtı'na yürüdü. Mitinge yaklaşık 800 kişi katıldı. 
 
KESK dönem sözcüsü Bülent Erciyes, yaptığı konuşmada, OHAL koşulları altında 1 Mayıs'ı kutladıklarını söyledi. Erciyes, "İktidarın yönetememe aczinin dışa vurumu olan OHAL 2 yıldır devam ediyor. OHAL'i niçin ilan ettiklerini yine geçen günlerde açıkça ilan ettiler. OHAL sayesinde grevler olmuyormuş, anında müdahale ediyorlarmış, sermayeye gelince süper teşvik, işçiye gelince yasak, şiddet, güvencesiz ve esnek çalışma hatta ölüm" dedi.
 
Konuşmanın ardından miting halaylarla sona erdi.
 
TRABZON
 
Trabzon'da eski TEDAŞ yokuşundan Meydan Park Atatürk Alanı'na yürüyen çok sayıda kişi, 1 Mayıs'ı kutladı. 
 
Tertip komitesi adına yapılan açıklamanın ardından Trabzon Demokratik Kadın Platformu adına Berna Demirdaş bir açıklama yaptı. "Hesapları tutmayacak kadın düşmanlarının. Gösterelim onlara en güçlü ittifakın örgütlü kadınların mücadelesi olduğunu" diyen Demirdaş, ekledi: "Cesaret, tedirginliğin yerini alacak ve dünyayı özgürleştireceğiz." Demirdaş, tüm kadınları mücadeleye çağırdı. 
 
Konuşmanın ardından kadın korosu sahneye çıktı.
 
BARTIN
 
Bartın'da 1 Mayıs, yaklaşık bin kişinin katıldığı mitingle kutlandı. 
 
Kemerköprü Meydanı'nda toplanan işçi ve emekçiler, Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Maden işçileri kortejin önünde yer aldı. 
 
Konuşmaların ardından işçiler, halay çekerek 1 Mayıs'ı kutladı.