16 Nisan 2024 Salı

Kadınların tarihinden: Pierburg Kadın Grevi

Pierburg fabrikasında kadınlar 1973 yılının 13 Ağustos'unda greve çıktı. Grevin talebi; ücret eşitliğiydi. Kadınlar, grevi, kendilerini desteklemeyen sendikalarına rağmen gerçekleştirdi ve kazandı.

Almanya’da Neuss yakınlarında olan Pierburg fabrikasında otomotiv sanayisi için karbüratör ve pompa üretiliyordu. Fabrikada çalışan 3 bin 500 işçinin 2 bine yakını kadındı. Ayrıca işçilerin ağırlığı göçmenlerdi. En zorlu işlerde çalışan kadınlar, en düşük ücret grubunda yer alıyor, cinsiyetçi ve ırkçı uygulamalara maruz kalıyorlardı.

Grevin temel nedeni kadın ve erkek işçiler arasında "ücret eşitsizliği"ydi. İşçiler İGMetall Sendikası'na üyeydi. Ancak, sendikanın patronla imzaladığı toplu sözleşmede, kadınlar erkekler ile aynı işi yapmalarına rağmen "hafif işler ücret grubu"na dahil edilerek, düşük ücret ödeniyordu. Kadın işçiler taleplerini iletmiş ancak dikkate alınmamıştı.

Bunun üzerine 13 Ağustos 1973 günü grev başladı.

Kadınlar, sendikaya rağmen gerçekleştirdikleri grevin taleplerini şöyle ifade etmişlerdi: "En düşük ücret grubunun iptali, ücret zammı, tüm işçiler için yol parasına katkı, sağlık kontrolü, bürokratik işler ve kadın işçilerin üretim ve evde iki katlı sömürüsünü azaltmak için ev işlerine ayıracakları boş zaman."

Patron, grev başlar başlamaz polisi devreye soktu. Grevin ilk günü Yunan sosyalistler bildiri dağıtırken saldırıya uğradı, polis kadınlara silah çekti. İkinci gün ise direniş alanını bastı ve grev gözcülerini yaraladı. Grev hızla kamuoyunun gündemine gelirken, fabrikadaki "vasıflı ücret" grubundaki işçiler de greve katıldı. 

Grev, 20 Ağustos'ta kazanımla sona erdi. Kadınların direnişinin ardından İGMetall Sendikası, Pierburg ve diğer pek çok fabrikada hafif işleri kapsayan ücret grubunu sözleşmelerden kaldırdı. Kısa süre sonra bu eğilim sektöre de yayıldı. Saat ücretlerine istenen 1 marklık zam yerine 65 Pfenig ücret zammı yapıldı.