24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir'de kadın buluşması düzenleyen HDP, ESP ve SKM'ye operasyonu kınadı

Kadın buluşması düzenleyen HDP İzmir Kadın Meclisi, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve SKM MYK üyelerine yönelik gözaltı saldırısını protesto etti. Kadın dayanışmasının önemine dikkat çekilen konuşmalarda, mücadelenin süreceği vurgulandı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Kadın Meclisi, Demokrasi Buluşmaları programı kapsamında kadın buluşması düzenledi.

HDP Milletvekilleri Remziye Tosun, Muazzez Orhan, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Ayşe Sürücü ve Serpil Kemalbay'ın katılımıyla düzenlenen buluşmada açılış konuşmasını yapan HDP İzmir Kadın Sözcüsü Didar Gül, Demokrasi Buluşmaları'nın final etkinliği olan 27 Temmuz'daki Demokrasi Kürsüsü'ne katılım çağrısı yaptı.

GÜL: KADIN MÜCADELESİNİ BÜYÜTMEYE VE YANYANA GELMEYE DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR
Kadın özgürlük mücadelesinin önemini vurgulayan Gül, "Bundan dolayı AKP-MHP faşizmi de kadınlara saldırıyor. TJA'ya yönelik saldırılar bitmiyor. Bu kez de SKM ve ESP'li kadınlara saldırı oldu. Kadın mücadelesini büyütmeye, yanyana gelmeye her zamankinden fazla ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Kadınların çok uzun süredir kesintisiz bir saldırı altında olduğunu belirten HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, bu saldırılara karşı da kesintisiz bir kadın direnişinin örgütlendiğini dile getirdi. "AKP-MHP faşizmi biliyor ki kadınların kazanılmış haklarına el koyarlarsa rejimi sağlamlaştıracaklar" diyen Koçyiğit, sistemin bütün kodlarının bu amaçla değiştirilmek istendiğini kaydetti.

'KADIN KİMLİĞİMIZLE BULUŞUP ERİL ZİHNİYETİ YIKACAĞIZ'
İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik saldırılara işaret eden Koçyiğit, "En önemli hakkımızı uygulamadıkları gibi bir de yaşam garantimiz olan kazanımımızı elimizden almak istiyorlar. Kayyumlarda bu bağlamda kadın kazanımlarına saldırıdır. Aslında eşbaşkanlık sistemini, eşit temsiliyeti gözlerine kestirdiler. Mesele kadını, eşitliği, kadın özgürlüğünü kabul etmeyen bir zihniyet meselesidir. Rosa Kadın Derneği başkanımız onlarca kadın arkadaşımız tutuklu. Özgürlük, eşitlik isteyen bütün kadınlar hedef edildiler. Bugün bizi ayrıştırmaya çalışıyorlar. Biz kadın kimliğimizle buluşacağız ve eril zihniyeti değiştirmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. HDP bileşenleri kadınlar olarak biz eril zihniyetle devlete karşı mücadele ederken içimizde de mücadele edeceğiz. Nerede kadın mücadelesi karşısında yaklaşım varsa mücedele edeceğiz" dedi.

KEMALBAY: SKM VE ESP'LİLERE GÖZALTI SALDIRISINI KINIYORUZ
HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, katledilen Pınar Gültekin için İzmir'de yapılmak istenen polis saldırısını hatırlattı ve direnen kadınları selamladı. Hiçbir saldırının kadınları susturamayacağının altını çizen Kemalbay, "Yine buradayız, bir aradayız. Biz de bunun peşinde olacağız. Bugün ESP ve SKM'lilere yapılan gözaltı saldırısını da kınıyoruz. Bu baskı ve şiddetin karşısında en çok kadınlar saldırıya uğruyor. Zorbalık politikalarla varlığını sürdürüyorlar, sıkıştılar ve sıkıştıkça yapay gündemlerle  saldırıyorlar. Kadınlar her yerde hedef alınıyor fakat kadınlar bunun karşısında her yerde mücadele ediyorlar" diye konuştu.

'HDP OLARAK YOL GÖSTERİCİLİĞİ TAKİP EDİYORUZ'
"Evet nefes alamıyoruz ama büyük bir mücadelenin merkezindeyiz" vurgusu yapan Kemalbay, şöyle devam etti: "Yanyana oluşumuz, Türkiye siyasetine bir mesaj veriyor. Biz de HDP olarak bu yol göstericiliği takip ediyoruz. Bugün de hep birlikte olmamız gerektiğini gördüğümüz için bir aradayız. Hep birlikte daha büyük adımlar atmak için yarın (27 Temmuz Pazartesi) Gündoğdu Meydanı'nda buluşalım."

Milletvekillerinin konuşmasının ardından söz alan kurum temsilcileri ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve SKM MYK üyelerine yönelik gözaltı saldırısını protesto etti. Kadın dayanışmasının önemine dikkat çekilen konuşmalarda mücadelenin süreceği vurgulandı.