18 Nisan 2024 Perşembe

ITUC 4. Dünya Kongresi 2-7 Aralık'ta toplanıyor

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu 4. Dünya Kongresi 2-7 Aralık'ta 163 ülkeden yüzlerce sendikacının katılımıyla toplanıyor.
163 ülkeden yüzlerce sendika temsilcisi önümüzdeki günlerde Kopenhag'ta bulunun Bella Sky gökdeleninde buluşacak. Buluşmanın nedeni 2-7 Aralık 2018 tarihleri arasında düzenlenecek olan ITUC Dünya Kongresi.
 
Dört yılda bir düzenlenen kongrenin açılış törenine Danimarka Başbakanı Lars Rasmussen ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder gibi isimler katılacak.
 
ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, dünya genelinde işçilerin yaşama ve çalışma koşullarını ortaya koyan raporunu kongrenin ikinci gününde açıklayacak. Kongre için dört tartışma başlığı belirlendi: 'Barış, Demokrasi ve Haklar', 'Ekonomik Gücü Düzenlemek', 'Küresel Değişimler-Adil Dönüşümler' ve 'Eşitlik'. Ayrıca, 'Çok uluslu şirketlerdeki örgütlenme', 'kayıt dışı sektör', 'çalışma hayatında eşitsizlikler', 'kadın-erkek arasındaki ücret eşitsizliği', 'asgari ücret ve sosyal güvenlik', 'iklim değişikliği' gibi konularda toplantılar düzenlenecek.
 
Kongrede iki önemli seçim yapılacak. Bunlardan ilki ITUC yönetimi için. Diğerinde ise 2013-2018 yıllarını kapsayacak şekilde dünyanın en kötü patronu seçilecek.
 
Toplantılar sırasında kâğıt kullanılmayacak. Bütün belgelere internetten erişilecek. Kongrenin tamamı internetten yayımlanacak. Delegeler, Danimarka'nın yanı sıra komşu ülke İsveç'in Malmö kentini de ziyaret edecekler.
 
ITUC 4. Dünya Kongresi'ne Türkiye'den DİSK, KESK, Türk-İş ve Hak-İş katılacak. Türkiye çeşitli konu başlıklarında Kongre'nin gündemine gelecek. Türkiye'deki işçi hakları ihlalleri ve Suriyeli mültecilerin durumu görüşülecek.
 
Kongre delegeleri arasında bulunan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu kongre hazırlıklarını şöyle değerlendirdi:
"ITUC Kongresi olağan koşullarda bile dünyanın en önemli sendika toplantısıdır. Ancak, hem Türkiye'de hem dünyada işçiler olağanüstü koşullar altında yaşıyorlar. Bir yanda taşeronlaşma, güvencesizlik, yetersiz ücretler ve iş cinayetleri diğer yanda da ekonomik kriz, savaşlar ve iklim değişikliği emekçileri tehdit ediyor. Böyle bir dönemde dünyanın dört bir yanından dostlarımızla buluşup yeni stratejiler belirleyeceğiz. Önümüzdeki dört yıla öncülük eden isimleri belirleyeceğiz."