19 Nisan 2024 Cuma

İşten atılan Paksan Makina işçileri direnişte

İstanbul Bağcılar'da bulunan Paksan Makina fabrikasında DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan işçiler fabrika önünde eyleme başladı.
İstanbul Bağcılar'da bulunan Paksan Makina San. ve Tic. A.Ş (Paksan Makina) fabrikasında çalışırken DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olan 6 işçi işten atıldı. İşçiler fabrika önünde direnişe başladı.
 
Dün akşam saatlerinde işten çıkarılan ve bu sabah itibari ile Fabrika önünde "İşimizi geri istiyoruz" yazılı pankart açarak direnişe başladı. Gazete Fersude'ye konuşan direnişçi işçilerden Uğur İlter, Paksan makina fabrikasında taşeron şirket "Baktem lojistik" firmasında "paketleme elemanı" olarak gösterilmesine rağmen ana üretimde çalıştırılan işçilerin fabrikada örgütlü bulunan DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye olmaları ile birlikte dün akşam saatlerinde işten çıkarıldıklarını belirtti.
 
İlter, sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıklarını ve işlerine geri dönme mücadelelerinin süreceğini belirtti.
 
İlter sendikalaşma ve direnişe başlama sürecini şöyle anlattı:
"Birleşik Metal-İş sendikasının örgütlü olduğu Paksan A.Ş. fabrikasında taşeron işçi olarak 2017 yılında işe başladım. İşe girdiğim andan itibaren haksızlığa maruz kaldığımızı anladım. İşe girerken bir kaç ay çalışır sendika üyesi olursun demelerinin de bir kandırmaca olduğu açıktı. Çünkü bir senelik işçiler hala düşük ücretle sendika hakkından mahrum çalışıyordu. Bir kaç ay taşeron işçileri olarak sendikal çalışma yürüttük el birliği ve fikir ortaklığına vardık ve iş kolumuzun değişmesi için bilir kişi istedik bilir kişi raporu gelmesi 6 ayı buldu.
 
"2018 yılında Mart aynın 19'unda sendikaya üye olduk ve hemen bir gün sonra Birleşik Metal-İş sendikası tarafından üyeliğimiz kabul edildi.
 
"Sendika üyelik sürecimizin ardından ay sonunu beklemeye başladık, ay sonu geldiğinde ücretlerin sendikalı işçi ücreti olarak yatmadığını gördük ve alacak davası için tüm taşeron işçileri birleşip avukata vekalet verdik.
 
"Alacak davası açıldı, ilk olarak araba bulucu süreci başladı. Ara bulucu, avukatımız ve fabrika patron temsilcisi buluştular fakat fabrika patron temsilcisi sendika üyeliğimizi kabul etmedi. 31 temmuz günü işimize son verildiğini öğrendik.
 
"Bu sabah itibariyle taşeron işçiler olarak kendi inisiyatifimizi kullanarak kendi hakkımızı aramak için işten atılmanın böyle ucuz ve kolay olmadığını göstermek için iş yeri önünde kendimizden aldığımız güçle eyleme başlamış bulunuyoruz."