28 Nisan 2024 Pazar

İstanbul ve İzmir'de hasta tutsaklar için eylem

İstanbul ve İzmir'de hasta tutsaklar için eylemİHD İstanbul ve İzmir şubeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat çekti. Hasta tutsakların hapishanelerde ölüme terk edildiğine dikkat çekilen eylemlerde, Serdal Yıldırım ve Abdülkerim Varışlı'nın serbest bırakılması istendi.

İSTANBUL


İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, F Oturumu'nun 416.'sını hasta tutsak Serdal Yıldırım için gerçekleştirdi. İHD Şube binası önünde yapılan eylemde açıklamayı komisyon üyesi Mehmet Acettin yaptı.

Ağır hastalığı olan, fiziksel ve ruhsal engeli olan tutsakların tedavi için R (Rehabilitasyon) tipi hapishanelerde tutulduğunu kaydeden Acettin, bu hapishanelerin İstanbul Metris ve İzmir Menemen'de bulunduğunu söyledi. Acettin, fiziki ve psikolojik olarak ağır hasta durumundaki tutsakların tedavisinin amaçlandığı iddia edilen bu merkezlerin, hasta tutsaklar için eziyet ve işkence mekanlarına dönüştüğünü vurguladı.

'HASTA TUTSAKLAR ÖLÜME TERK EDİLİYOR'
Sağlığa erişim, tedavi hakkı engellenen, serbest bırakılmayarak ölüme terk edilen ağır hasta tutsakların yaşadığı sorunların vahim boyutlara ulaştığını kaydeden Acettin, şu bilgileri verdi: "Metris R Tipi Hapishanesinde belden aşağısı felçli Serdal Yıldırım, boyundan aşağısı felçli Abdullah Turan ve elleri bilekten ve dirsekten kesik konumda olup tüberküloz tedavisi gören Ergin Aktaş birbirlerine bakmak zorunda bırakılmışlardır. Bu koşullarda yaşadıkları işkence dayanılmaz bir haldedir. Ağır hasta tutsakların tutulma koşulları bir iyileşme yaratmadığı gibi, bu insani olmayan infaz sistemi ve cezalandırma biçimi artık bir eziyete, işkenceye dönüşmektedir. Yetkilileri bu insanlık dışı uygulamalara son vermeye, kamuoyunu da duyarlı olmaya çağırıyoruz."

'YILDIRIM, SIRT ÜSTÜ YATAMIYOR VE ÇOK AĞIR ACI ÇEKİYOR'
Acettin, Metris R Tipi Hapishanesindeki hasta tutsak Serdal Yıldırım'ın sağlık durumuna ilişkin ise şunları söyledi: "Ailenin verdiği bilgiye göre; 14 Şubat 2020 tarihinde Adli Tıp Kurumu(ATK)'de yapılan muayene sonucu 'hapishanede kalamaz raporu verilmiş' fakat infaz savcılığının Mardin ve Kızıltepe polisinin, Kaymakamlığın ve Valiliğin verdiği rapora binaen, 'her ne kadar tek başına kendi ihtiyaçlarını yapamayacakta olsa' diyerek 'Güvenlik' gerekçesiyle tahliye edilmediğini üzülerek öğrendik. Serdal Yıldırım 1991 Mardin Kızıltepe doğumludur ve 2012 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu belden aşağısı tutmaz olmuş, ameliyatında beline 'platin' takılarak tekerlekli sandalyeye mahkum olmuştur. 2015 yılında tutuklanmış 45 gün sonra serbest bırakıldıktan sonra 2018 yılında 9 yıl hüküm alarak tekrar tutuklanmıştır. 2018 yılında Mardin E Tipi Hapishanesinden tedavi amaçlı Metris R tipi hapishanesine gönderilmiştir. Hapishane koşullarında Fiziksel tedavinin yetersizliği nedeniyle ayakları çok güçsüzleşmiş ve yürüme ihtimali azalmıştır. Yüzde 98 engelli raporu olan Serdal Yıldırım'a ilk raporunda 'hapishanede kalamaz raporu verilmişti. 14 Şubat 2020
tarihinde de İstanbul ATK 'hapishanede kalamaz raporu' verilmiştir. Metris R tipi hapishanesinde kalırken hasta bakıcılar tarafından tekerlekli sandalyeden yatağına taşınırken düşürülmesi sonucu sırtındaki omurlarına takılan 'Platin' yerinden kaymıştır. O günden bu yana sırt üstü yatması mümkün değildir ve çok ağır acı çekmektedir."

'SERDAL YILDIRIM, DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ'
Yıldırım'ı ameliyat eden doktorun emekliye ayrıldığını öğrendikten sonra İstanbul Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğiğtim ve Araştırma Hastanesi'ne sevki yapıldığını söyleyen Acettin, doktorların ameliyat zor olduğunu ve hapishane koşullarında yapılmasının mümkün olmadığını çünkü ameliyat sonrası çok özel bir bakım süreci gerektiğini vurguladığını aktardı. Acettin, bu nedenle Yıldırım'ın ameliyat edilmediğini kaydetti ve tedavisi önündeki engellerin derhal kaldırılmasını istedi.

Açıklama, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Hasta tutsaklar onurumuzdur", "Serdal Yıldırım serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür  dayanışma yaşatır" sloganlarıyla sona erdi.

İZMİR


İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Konak Eki Sümerbank önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı. 

Eyleme HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı. İHD, Sincan Kadın Hapishanesi'nde baskılar nedeniyle yaşamına son veren Aysel Koç'un ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileklerini iletti.

Hasta tutsak Abdülkerim Varışlı'nın sağlık durumuna dikkat çekilen açıklamada, tutsakların ailelerinden uzak yerlere sevk edilmelerinin şuan en büyük hak ihlalleri olduğu belirtildi. 

Manisa Akhisar T Tipi Hapishanesi'nde bulunan Varışlı'nın, kürek kemiği bozukluğu, bel kayması, kasık rahatsızlığı gibi hastalıklarının olduğu belirtilerek, ailesinden alınan bilgiler paylaşıldı: "Geçen yıl kıl dönmesinden ameliyat olmuş, kontrole götürülmesi gerekirken götürülmemiş. Kuyruk kemiği bozukluğu ve bel kayması nedeniyle ne rahat oturabiliyor ne de uzanıp uyuyabiliyor. Bu durum onda dayanılmaz acılara neden olmaktadır. Rahat oturabilmesi için ortopedik bir mindere, uyuyabilmesi için de ortopedik bir yatağa ihtiyaç vardır. Bel ve kuyruk kemiğindeki bu rahatsızlıklar tuvalet ihtiyacını giderirken de sorun oluşturmaktadır. Ortopedik minder ve yatağın alınabilmesi için hapishane idaresi 2.000 / 3.000 TL’ye ihtiyaç olduğunu söylemektedir. Bu rahatsızlıkları için tedaviye götürülmediğini bilgisine ulaşılmıştır."
 
Ortopedik minder ve ortopedik yatağın devlet tarafından karşılanması gerektiği belirtildi, "Ödenek yok deyip malzemelerin alımını ailelere yüklemek doğru değildir" denildi. 

İHD üyeleri, açıklamanın ardından oturma eylemi yaptı.