3 Mayıs 2024 Cuma

İstanbul ve Dersim'de 'yaşama ses ver' eylemleri

Hapishanelerde tecride karşı direnişte olan tutsaklara destek eylemleri devam ediyor. İHD İstanbul Şubesi ve HDP Dersim İl Örgütü, "Yaşama ses ver" şiarıyla eylemler yaptı, iktidarı, ölümler yaşanmadan çözüm için adım atmaya çağırdı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Halkları Demokratik Partisi Dersim İl Örgütü, hapishanelerde süren açlık grevlerine dikkat çekmek için basın açıklamaları yaptı. 
 
İSTANBUL
 
İHD İstanbul Şubesi üyeleri, Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda "Yaşama ses ver" şiarıyla eylem yaptı.
 
Açıklama yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, uzun süre devam eden eylemlerin sonucunda meydana gelecek olan kalıcı sağlık sorunlarına dikkat çekti. Yeterince sıvı alamayan tutsakların ve ölüm orucunda olanları nölüm riskiyle karşı karşıya oluğunu kaydeden Yoleri, "Devletin, anayasasına ve yasalarına uygun davranmasıyla çözülebilecek bir sorunun, 3 bin mahpusun yaşam hakkını tehdit eden bir çözümsüzlüğe sokulması, hukuk dışılığın yanında akla ve vicdana da sığdırılamaz" dedi.
 
'TUTSAKLARIN HAKLARI YASALARLA TEMİNAT ALTINDADIR'
 
Devletin tutsakların yaşam hakkını koruma ve tecride son vermekle sorumlu olduğunu vurgulayan Yoleri, her tutsağın Anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış hakları olduğunu hatırlattı. Yoleri, avukat, aile ve yakınlarıyla görüşme, ortak alanın kullanımı, iletişim hakları gibi yasalarla güvencelenen hakları hatırlattı.
 
Yoleri, "Bu hakların İmralı Hapishanesi’nde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan ve 3 diğer mahpus için de kullanılabilir olması gerekirken, bu neden engellenmektedir?" diye sordu. Yoleri, devletin Anayasal ve yasal hakların gaspı anlamına gelen bu uygulamayı insan ve mahpus haklarının yanı sıra hukukun üstünlüğü adına da sonlandırmak zorunda olduğunu söyledi. 
 
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün Öcalan'la görüş yasağına ilişkin "karalar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi" şeklinde açıklama yaptığını hatırlatan Yoleri, yetkilileri yaptıkları açıklamaların arkasında durmaya ve görevlerini yerine getirmeye çağırdı. Yoleri, şöyle devam etti: "İnsan hakları savunucuları olarak mahpusların yaşam haklarının korunması ve daha fazla ölüm ve kalıcı hasar oluşmadan sorunun çözüme kavuşturulması için öncelikle devleti göreve çağırıyoruz. Ancak devleti keyfi tutumundan vazgeçirecek olanın toplumsal mücadele, toplumsal dayanışma olduğunu da biliyoruz ve ülkeyi yönetenlerin hukuka ve yasalarına uyması gerektiğine inanan vicdan sahibi herkesi mahpusların yaşam hakkını korumak için mahpuslara ses olmaya çağırıyoruz."
 
DERSİM
 
HDP Dersim İl Örgütü, Seyit Rıza Meydanı'nda 16. buluşmayı gerçekleştirdi. Eyleme, sanatçı Metin Kahraman da katıldı.
 
Beyaz tülbentlerin takıldığı eylemde "Yaşama ses ver, ölümler yaşanmasın" yazılı pankat açıldı. Açıklama yapan HDP İl Eşbaşkanı Hıdır Çiçek, ölümlerin yaşanmaması, tutsakların taleplerinin kabul edilmesi için eylemlerini sürdüreceklerini söyledi. 
 
Yapılan oturma eylemi alkışlarla sona erdi.