29 Mart 2024 Cuma

İsrail'de çevre katliamı: Öbek öbek katran sahile vurdu

İsrail'in Akdeniz'de 160 kilometre boyunca uzanan kıyı şeridi petrole bulanmış kaplumbağa ve kuş ölülerine rastlandı. Katran öbeklerinin temizlenmesinin aylar, hatta yıllar almasından endişe ediliyor.

İsrail'in Akdeniz'de 160 kilometre boyunca uzanan kıyı şeridi katran tabakasıyla kaplandı. Çevre örgütleri sahillerde petrole bulanmış kaplumbağa ve kuş ölülerine rastlanıldığını belirtti.

İsrail Doğa ve Parklar Kurumu, bu olayı ülke tarihinin "en büyük çevre felaketlerinden biri" olarak nitelendirdi. Ancak katran sızıntısının kaynağı henüz bilinmiyor.

DOKUZ GEMİ HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI
Yetkililer, katranın bir gemiden geldiği ihtimali üzerinde duruyor. Katranın 50 kilometre açıktan geçen bir gemiden 11 Şubat'taki fırtına sırasında boşalmış olabileceği belirtiliyor.

Çevre Koruma Bakanı Gila Gamliel, dokuz gemi hakkında soruşturma açıldığını söyledi. Sorumlu geminin izini sürmek için uydu görüntüleri ve dalga modelleri kullanılıyor.

İsrail hükümeti, sorumlu hakkında milyonlarca dolara varabilecek tazminat ile sonuçlanabilecek yasal işlem başlatmayı düşünüyor.

SAHİL HALKA KAPATILDI
Kuzeyde Hayfa'dan başlayıp, Akka, Tel Aviv ve güneyde Aşkelon'a kadar uzanan kıyı şeridi boyunca 16 bölgede katrana rastlandı.

Yaşanan olayın ardından Akdeniz sahilleri Pazar gününden itibaren halka kapatıldı. Katran öbeklerinin temizlenmesinin aylar, hatta yıllar almasından endişe ediliyor.

'YENİ PETROL BORU HATTINA KARŞI BİR UYARI OLMALI'
The Sydney Morning Herald'ın aktardığına göre İsrailli çevre grubu EcoOcean'ın direktörü Arık Rosenblum, Çevre Koruma Bakanlığı'nın yetersiz mevzuat nedeniyle "bu durumla ve diğer birçok durumla elleri arkadan bağlı olarak mücadele ettiğini" söyledi.

Rosenblum, bu felaketin nesli tükenmekte olan Kızıldeniz mercan resiflerine ev sahipliği yapan Eilat'ta yapılması planlanan Birleşik Arap Emirlikleri ile İsrail petrol tesislerini birbirine bağlayacak petrol boru hattı projesine karşı bir uyarı olması gerektiğini belirtti.