26 Nisan 2024 Cuma

'İSİG eğitimleri işverene verilmeli'

Maden Mühendisleri Odası, 4 Aralık Dünya Maddenciler Günü dolayısıyla Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde söyleşi düzenledi ve sergi açtı.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 4 Aralık Dünya Maddenciler Günü dolayısıyla söyleşi düzenledi ve sergi açtı.
 
Karaköy'de bulunan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde gerçekleşen etkinlikte "İş kazaları ve sorumluluklar" konusu işlendi. Aynı zamanda bir hafta boyunca devam edecek "Somalı çocuklar resim sergisi" açılışının yapıldığı etkinliğe konuşmacı olarak Avukat Can Atalay ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı Maden Mühendisi Alpaslan Ertürk katıldı.
 
"İş kazası nedir" sorusu ile başlayan söyleşide; işçi sağlığı ve iş güvenliği konuları üzerine teknik bilgi aktarımı yapan Ertürk, "İş güvenliği, işçi sağlığı dediğimiz zaman hepsini birarada almamız gerekiyor. Sadece iş kazalarını değil, meslek hastalıklarını da gündemde tutmak gerekiyor" diye konuştu. Bunun yanı sıra işçi saldırılarının ve intiharlarının da bu kapsamda ele alıması gerektiğini söyleyen Ertürk, uygulanan sistemin yeterli ve kapsayıcı olmadığına dikkat çekti.
 
İşçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerinin çalışanlardan ve mühendislerden ziyade işverenlere verilmesi gerektiğini vurgulayan Ertürk, "Daha önceden mesleki eğitim vardı şimdi ise mesleki yeterlilik diye bir mevzuat var. Elbette bunun asla yeterli olmadığını gördük ve görmeye devam edeceğiz" dedi. İş güvenliğinin proje aşamasından başlaması gerektiğini vurgulayan Ertürk, reaktif sistemin işlevini yitirip 1980 yılı itibarı ile proaktif sisteme geçiş sağlamasına rağmen uygulanan sistemin hala reaktif kafada olmasının bu sorunları doğurduğunu söyledi. Ertürk, her iş yerinin özgünlüğünün farklı olduğu gerçeğinden uzak her çalışmanın sorunu bitirmek yerine yeni ve daha büyük sorunlara sebep olduğunu hatırlattı.
 
Ertürk, proaktif sistemin uygulamaya sokulmasının önemini aktaran Ertürk, çalışanların ve sendikaların özellikle bu konu üzerine  haklarını bilmesinin ve bunu sesli ifade etmesinin elzem olduğunu vurguladı. Sendikaların iş güvenliği konusunda ki yetersizliklerini dile getiren Ertürk, üniversitelerde verilen iş güvenliği derslerinin zorunlu olmasına rağmen bunun da uygulamaya sokulmadığını ifade etti.
 
Gerçekleşen kazalar sonucu ortaya çıkan ceza davaları üzerine söz alan Avukat Can Atalay ise iş kazaları sonrası hukuki süreci aktardı.
 
Söyleşi sonrası "Somalı çocuklar resim sergisi" açılışı yapıldı. Serginin bir hafta boyunca devam edeceği belirtildi.