18 Mayıs 2024 Cumartesi

İSİG: 10 ayda en az 92 kadın iş cinayetinde yaşamını yitirdi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle iş cinayetinde yaşamını yitiren kadınlara ilişkin hazırladığı raporu yayımlayan İSİG Meclisi, 2018 yılının ilk 10 ayında en az 92 kadının iş cinayetinde yaşamını kaydetti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle iş cinayetinde yaşamını yitiren kadınlara ilişkin hazırladığı raporu yayınladı.
 
Raporda, "İşyeri, kadına yönelik şiddetin önemli alanlarından birisidir" denilerek, 2018 yılının ilk 10 ayında en az 92 kadının iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini belirtildi.
 
Türkiye'de her gün en az 4 kadının şiddete uğradığını belirten İSİG Meclisi, kadına yönelik şiddet, baskın ve kadının yasal haklarına dönük saldırıların arttığını kaydetti. Kadına yönelik şiddetin en az görünen yanlarından birisinin ise işyerinde kadına yönelik şiddetin olduğu belirtilen raporda, "İşyerleri hem sınıfsal hem de cinsler arası eşitsizliğin birleşimi olarak, kadına yönelik çok daha vahim bir şiddet tablosunun ortaya çıkmasına neden oluyor. Türkiye'de kadına yönelik bir ekonomik şiddet olarak 10 kadından yalnız 3'ü ekonomik yaşama dahil olabiliyor. 4 kadından biri ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. Bu ekonomik şiddet barajını aşıp çalışan kadınlar ise geçici ve güvencesiz işlere mahkum ediliyor. Kadın işçilerin neredeyse yarısı kayıt dışı çalıştırılıyor. Kadın emekçiler erkeklere oranla daha az ücret alıyor ve daha kötü koşullarda çalıştırılıyor. İşyerinde kadına yönelik şiddetin ana nedenlerinden birisi, kadın işçilerin toplumsal cinsiyet rolünün işyerinde de devam etmesi iken, bu eşitsiz konumun kadını ittiği güvencesiz emek de bu şiddetin diğer başlıca sebebi. Geçtiğimiz yıllar boyunca kadın istihdamının giderek artan biçimde geçici, güvencesiz, kayıt dışı işlerde yoğunlaşmasına yönelik politikalar, işyerinde kadına yönelik şiddetin artmasının en önemli zeminlerinden biri" denildi. 
 
'HÜKÜMET POLİTİKALARI ŞİDDETİ ARTIRIYOR'
 
İşyerinde kadına yönelik şiddetin en çok patronlar, erkek amirler ve iş arkadaşları tarafından uygulandığı belirtilen raporda, "Kimi zamansa bu şiddet -özellikle hizmet sektörü gibi sektörlerde- müşteri, hasta gibi dışarıdan biri tarafından da uygulanıyor" ifadelerine yer verildi. Raporda, hükümet politikalarının da işyerinde kadına yönelik şiddeti arttırdığına dikkat çekildi.
 
'ÖLENLERDEN 10'U GÖÇMEN KADINLAR'
 
"Kadın iş cinayetleri, kadın emek sömürüsünün ve kadına yönelik şiddetin işyerinde kadın emekçilerin hayatını nasıl etkilediğini gösteren en somut halidir" denilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
"2018'in ilk 10 ayında en az 92 kadın emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Ölenlerden 10'u göçmen kadınlardı, 7'si ise çocuk yaştaydı. Kadın iş cinayetlerinin 7'si Antalya'da, 7'si Aydın'da, 7'si Bursa'da, 6'sı Kocaeli'nde ve 6'sı Şanlıurfa'da yaşandı. Kadın iş cinayetlerinin yüzde 51'i trafik ve servis kazaları sebebiyle yaşandı. Trafik ve servis kazaları başta tarım olmak üzere güvencesiz işlerdeki en önemli iş cinayeti sebeplerinden birisi. Bu sebeple yaşanan iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin ağırlıklı kısmı kamyon, traktör ya da minibüslerle tarlalara taşınan tarım işçisi kadınlar. Ezilme-göçük ve yüksekten düşme de kadın iş cinayetlerinin diğer başlıca nedenleri. En fazla kadın iş cinayeti tarım-orman işkolunda gerçekleşti. Toplam iş cinayetlerinin yüzde 52'si bu işkolunda gerçekleşirken, tekstil-deri işkolunda ve ticaret-büro işkollarında toplam ölümlerin yüzde 9'u gerçekleşti. En çok kadın emekçinin yaşamını yitirdiği diğer işkolları ise yüzde 8 ile sağlık işkolu, yüzde 7 ile konaklama işkolu. Son yıllardaki kadın iş cinayetlerinde, kadın işçinin işyerinde ya da iş yolunda bir erkeğin şiddeti sonucu ölümlerindeki artış dikkat çekici. 2018'in ilk 10 ayında yaşanan kadın iş cinayetlerinden 5'inin nedeni kadınların işyerindeki ya da işyerine dışarıdan gelen bir erkek tarafından katledilmesi ya da cinsel ve fiziki şiddet görmesi. Bu durum işyerlerinin özellikle kadınlar bakımından güvensizliğini göstermeye yetiyor."