18 Nisan 2024 Perşembe

İran rejimi Hewler'de iki parti üssüne saldırdı

İran rejimi, Hewler'in Koyê ilçesinde bulunan HDK-İ ve HDK'nin parti üslerine top atışları yaptı. Saldırılarda 5 kişinin yaşamını yitirdiği, 30 kişinin ise yaralandığı belirtildi.
İran rejim güçleri, Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-Hizba Demokrata Kurdistan) ve Kürdistan Demokrat Partisi-İran'ın (HDK-İ Hizba Demokrata Îranê) Hewler'in Koyê ilçesindeki parti üslerine yönelik top atışları yaptı. Bugün saat 10.40 sularında Koyê Hastanesi'nin verdiği bilgilere göre, saldırıda 5 kişi yaşamını yitirdi, 30 kişi ise yaralandı. Yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu öğrenildi.
 
KDP-İ Süleymaniye Temsilcisi Fûad Xakî Beygî, parti üslerine yapılan saldırıyı doğruladı. Beygî, "İran saat 10.40'ta parti üslerimize top atışlarına tuttu. Bir top atışımı üssümüze isabet etti. Olaya ilişkin daha net bilgiler elimize ulaşmış değil" dedi. Parti üslerine yakın bir yerden saldırının yapıldığını belirten Beygî, Federe Kürdistan Bölgesi hükümetinin olay üzerinde araştırma yapması gerektiğini söyledi.
 
HDK'DEN AÇIKLAMA
 
Saldırının Tahran'da dün Rusya, İran ve Türkiye arasında yapılan üçlü zirveden sonra gerçekleşmesi dikkat çekerken, HDK, Hewler'in Koyê ilçesinde bulunan iki partinin üssüne yönelik yapılan saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. HDK'nin açıklaması şöyle: "HDK Merkez Komitesi'nin toplantısı sırasında İran rejimi tarafından top atışlarıyla saldırı yapıldı. Saldırı öncesi ve sonrasında savaş uçakları Koyê alçak uçuşlar yaptı. Partimizin sekreterliği ve KDP-İ üsleri top atışlarının saldırısına uğradı. Saldırı sonrasında bazı üyelerimiz yaşamını yitirdi ve yaralandı. Önümüzdeki süreçte olaya ilişkin detaylı bilgileri paylaşacağız."
 
HDK, 2006 yılında PDK-İ'den ayrılan bir grup tarafından kurulmuştu. İran'daki Kürt kitlesi üzerinde büyük etkisi olmasa da Kasım 2015'te Sosyalist Enternasyonal'e tam üye olarak kabul edildi. PDK-İ'yi ABD ile geniş ilişkilere sahip olmakla suçlayan HDK, 2012 yılında birleşme için yeniden görüşmeler yaptı.