20 Nisan 2024 Cumartesi

İnşaat işçileri sendikaları: Tutuklanan 24 işçi arkadaşımız serbest bırakılsın

3. Havalimanı inşaatında yaşanan iş bırakma eyleminin ardından 24 işçinin tutuklanmasına tepki gösteren sendikalar, 3. Havalimanı'nda inşaat işçilerine dayatılan kölelik şartlarını reddediyor, barınma, ulaşım, güvenli ve güvenceli çalışma taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini bir kez daha talep ediyoruz? diye belirtti. Dev Yapı-İş, İYİ-SEN ve İnşaat-İş sendikaları düzenledikleri basın toplantısıyla tutuklanan 3. havalimanı işçilerinin serbest bırakılmasını talep etti. DİSK Genel Merkezi'nde yapılan açıklamada, havalimanı inşaatındaki kötü koşullarının düzeltilmesi ve İGA patronlarının yargılanması istendi.

Sendikalar adına konuşan Nihat Demir, binlerce işçinin katıldığı eylem sonrasında yaşananları şu şekilde özetledi: "3 Havalimanı'nda iş cinayetlerine, kölece çalışmaya, insanlık dışı barınma, beslenme, ulaşım koşullarına, ücretlerin ödenmemesine, sigorta primlerinin eksik yatırılmasına, aşağılanma ve horlanmaya karşı biriken öfkelerini, direnme haklarını kullanarak ifade eden arkadaşlarımızın 600'den fazlası gözaltına alındı. Günlerce gözaltında tutuldu, şiddete, baskı ve sindirme yöntemlerine maruz kaldıktan sonra önemli bir kısmı serbest bırakıldı. Mahkemeye çıkarılan ve aralarında dört İnşaat-İş yöneticisinin de bulunduğu 24 işçi arkadaşımız tutuklanarak önce Metris Cezaevi'ne oradan da Silivri'ye götürüldü."

"Son derece haklı ve meşru talepler için direnme haklarını kullanan arkadaşlarımız özgürlüklerinden, çalışma haklarından mahrum bırakıldılar. Onlarla birlikte aileleri de mağdur edildi" diyen Demir, "Biz imzacı sendikalar olarak işçi arkadaşlarımızın tutuklanmasını işçilerin haklı taleplerine ve örgütlenme hakkına yapılmış bir saldırı olarak görüyor, tutuklanan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Demir, şunları belirtti: "3. Havalimanı'nda inşaat işçilerine dayatılan kölelik şartlarını reddediyor, barınma, ulaşım, güvenli ve güvenceli çalışma taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini bir kez daha talep ediyoruz. Bu taleplerin ayrıca bir suç duyurusu olduğunu, 3 Havalimanı'nda asıl patronların yargılanması gerektiğini belirtiyoruz. Başta sendikalar olmak üzere emekten ve sınıf mücadelesinden yana olan aydınları, meslek ve demokratik kitle örgütleri ile siyasi partileri, havalimanı işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz."