17 Mayıs 2024 Cuma

İnfaz paketinde MİT'e yeni yetki

İnfaz düzenlemesi Meclis Genel Kurulu'nda görüşülüyor. Paketin kabul edilen maddelerinden biri de tutuklu olanların, MİT ya da savcılıkların talebi ve sulh ceza hakiminin kararıyla hapishanelerden alınarak en az 4 en çok 15 gün sorgulanabilecek.

Meclis'te görüşmeleri süren infaz paketindeki maddelerin büyük kısmı kabul edildi. Bunlardan biri de, "terör suçlarıyla" ilgili bilgilerin araştırılması için "ilgili makam" ya da savcılıkların talebi ve sulh ceza hakiminin kararıyla, tutsakların hapishanelerden alınabilmelerine olanak veriliyor.

Bu düzenleme yasalaşırsa, savcılıkların yanı sıra istihbarat birimleri, tutuklu ve hükümlüyü hapishanelerden alarak, sorgulayabilecek. İnfaz Yasası'nın 92. maddesinde yer alan düzenleme, daha önce Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 250. maddesindeki suçlar için uygulanıyordu.

Ancak Özel Yetkili Mahkemeleri düzenleyen CMK. 250. maddesi 2012'de kaldırılınca, düzenleme dayanaksız kalmıştı. Bu kapsamda AKP ve MHP tarafından, infaz paketindeki ilgili yasaya, "terör ve örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen" ibaresi eklendi.

HAPİSHANEDEN TUTSAKLAR ALINACAK
Buna göre, soruşturma ve davalarla ilgili olarak alınan bilgilerin "doğruluğunun araştırılması" bakımından zorunlu görülen hallerde, hükümlü veya tutuklular, rızaları alınmak koşuluyla, ilgili makamın ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine sulh ceza hakimi kararı ile geçici sürelerle ceza infaz kurumundan alınabilecek.

Bu süreler, hükümlü veya tutuklu dinlendikten sonra işin niteliğine göre, her defasında 4 günü ve hiçbir surette 15 günü geçmemek üzere hakim tarafından tayin olunacak. Ceza infaz kurumundan ayrılış ve dönüşlerinde hükümlü veya tutuklunun sağlık durumu doktor raporu ile tespit edilecek. Yer gösterme sırasında yapılan işlemlere ilişkin belgelerin bir örneği ilgilinin dosyasında muhafaza edilmek üzere Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek.